Hafidzul Hilmi Mohd Noor


Pelabuhan Klang: Buat laluan tikus dari kilang ke kilang bagi memudahkan mereka melarikan diri jika terdapat serbuan.

Itu dilakukan sekumpulan pendatang asing tanpa izin (Pati) yang bekerja di sebuah kilang di Telok Gong di sini, bagi mengelakkan ditangkap.

Laluan tikus bersambung antara kilang dengan kilang lain itu dibuat di bahagian tepi bangunan berkenaan.

Bagaimanapun, tindakan mereka cuba meloloskan diri menerusi laluan terbabit gagal selepas dicekup polis dalam serbuan bermula pada jam 2.30 petang yang dijalankan Bahagian D3 Antipemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (Atipsom) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman yang melaksanakan Op Bersepadu Pintas bersama beberapa agensi berkaitan.

Ketika serbuan dilakukan, terdapat puluhan warga asing sedang bekerja di kilang memproses barangan logam dan plastik.

Menyedari kehadiran pihak berkuasa, ada daripada mereka termasuk wanita melarikan diri lebih 200 meter di laluan khas itu sebelum dikesan bersembunyi dalam semak berdekatan premis berkenaan.

Ketua Penolong Pengarah D3 Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, operasi dilakukan hasil maklumat dan risikan pihaknya mengenai Pati tersebut.

Beliau berkata, pemeriksaan membawa kepada penahanan seramai 62 individu berusia 20 hingga 40-an bagi tindakan lanjut.

"Antara yang ditahan termasuk tujuh wanita warga China, Myanmar, Indonesia, Kemboja, Bangladesh, Nepal dan Vietnam.

"Selain, tiga lelaki warga asing diselamatkan selepas disyaki menjadi mangsa pemerdagangan," katanya .

Tinjauan mendapati lorong tikus berdekatan kawasan longkang itu dilengkapi laluan khas yang menghubungkan dua premis kilang.

Premis yang mempunyai kamera litar tertutup (CCTV) itu turut menyediakan beberapa bilik yang dijadikan sebagai asrama pekerja.

Selain itu, seorang lelaki Indonesia berusia 21 tahun yang diselamatkan polis mendakwa terpaksa bekerja selama 12 jam dengan bayaran RM75 sehari.

Soffian berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 55B, Seksyen 39B, Seksyen 6(1)(c) dan Seksyen 15(1)(C) Akta Imigresen 1959/63.

"Siasatan lanjut turut dijalankan polis mengikut Seksyen 12 Atipsom 2007.

"Kesemua tangkapan itu dibawa ke Ibu Pejabat Daerah (IPD) Klang Selatan bagi tindakan lanjut," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 22 Februari 2024 @ 7:01 PM
PASUKAN Bahagian D3 Antipemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (Atipsom) JSJ Bukit Aman menahan pekerja warga asing ketika operasi di kilang sekitar Telok Gong, Pelabuhan Klang. FOTO Faiz Anuar
PASUKAN Bahagian D3 Antipemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (Atipsom) JSJ Bukit Aman menahan pekerja warga asing ketika operasi di kilang sekitar Telok Gong, Pelabuhan Klang. FOTO Faiz Anuar