Dekotaman Harian Metro memaparkan isu, idea dan tips dekorasi rumah.

Sabtu, 24 Februari 2024.

DI sebalik ketenangan Kampung Sawah Sunggala, di Port Dickson, Negeri Sembilan tersergam indah sebuah rumah yang mencuri perhatian ramai.

Sabtu, 17 Februari 2024.

Satu ketika dahulu rumah kayu sinonim dengan reka bentuk rumah tradisi kampung yang menampilkan elemen seni dan ukiran unik.

Sabtu, 17 Februari 2024.

‘Edible garden’ adalah taman mini menggabungkan jenis tanaman yang terdiri daripada sayur-sayuran, ulam-ulaman, pokok herba dan buah-buahan.

Sabtu, 10 Februari 2024.

Kediaman dua tingkat empat bilik tidur itu sememangnya begitu menenangkan sebaik sahaja penulis melangkah masuk.

Sabtu, 10 Februari 2024.

APABILA memasuki rumah baharu pastinya elemen hiasan dalaman yang begitu praktikal serta penting adalah langsir kerana ia mempunyai pelbagai fungsi kepada si penghuni...

Sabtu, 3 Februari 2024.

Melangkah masuk ke kediaman jenis teres setingkat yang dijadikan inap desa ini sememangnya menerbitkan perasaan tenang dan selesa.

Sabtu, 3 Februari 2024.

Jangan menidakkan fungsi warna kerana ia sebenarnya dapat memberi sentuhan tersendiri kepada sesuatu ruang di kediaman.

Sabtu, 27 Januari 2024.

BEKAS pegawai bank ini sanggup bekerja sebagai buruh binaan dan pekerja am di nurseri bunga demi mendapatkan ilmu yang diingininya.

Sabtu, 20 Januari 2024.

Perancangan yang teliti dan sistematik amat penting untuk memastikan rumah yang diubah suai dapat memberi keselesaan serta ketenangan kepada penghuni.

Sabtu, 20 Januari 2024.

Halaman rumah adalah ruang penting yang perlu dititikberatkan supaya sentiasa kelihatan cantik, kemas dan bersih oleh pemilik rumah.

Sabtu, 13 Januari 2024.

‘TROMPEL’OEIL’ iaitu perkataan Perancis yang bermakna ‘memperbodohkan mata’ adalah gambaran mengenai mural dihasilkan seniman Eropah era 80-an seperti Graham Rust...

Sabtu, 13 Januari 2024.

RAK dilihat hanya mewakili komponen kecil dalam penggunaan perabot dan aksesori untuk mencantikkan ruang.

Sabtu, 6 Januari 2024.

TIDAK dinafikan untuk menghias ruang dalaman rumah adalah sesuatu yang penting untuk si pemilik kerana ia mampu memberi aura tersendiri.

Sabtu, 6 Januari 2024.

TERNYATA apabila dekorasi rumah yang diidamkan, tapi tidak dapat direalisasikan sudah semestinya menjadi

Sabtu, 30 Disember 2023.

Rumah ini sarat elemen kesenian Melayu klasik dan mampu membuatkan sesiapa yang memandang terpukau dengan keindahan seni binanya.

Sabtu, 30 Disember 2023.

Menyediakan sudut bacaan khas untuk anak-anak di rumah sememangnya dapat membantu memupuk minat membaca.

Sabtu, 23 Disember 2023.

Peminat bunga khususnya spesies anggerik, jangan lepaskan peluang mengunjungi Pameran Orkid Putrajaya 2023 yang diadakan di Taman Botani, Putrajaya sehingga esok.

Sabtu, 23 Disember 2023.

Kabinet televisyen antara perkara perlu diberikan tumpuan dalam pemilihan perabot rumah.

Sabtu, 16 Disember 2023.

RUANG tamu adalah satu ruang yang penting kerana bukan sahaja menjadi tempat berkumpul untuk melakukan pelbagai aktiviti bersama ahli keluarga malah berfungsi untuk...

Sabtu, 16 Disember 2023.

TENANG dan menyamankan. Demikian perasaan yang dirasai ketika berada di kediaman milik Nurhayati Ahmad, 38, dan suaminya, Juhairi Azmi, 43, yang terletak di Sungai...