KEK (kiri) anggap England tetap pasukan pilihan untuk muncul juara. FOTO AFP
KEK (kiri) anggap England tetap pasukan pilihan untuk muncul juara. FOTO AFP
AFP

Cologne: Jurulatih Slovenia, Matjaz Kek menegaskan England masih antara pilihan untuk memenangi Euro 2024 tatkala beliau berhasrat untuk menghalang pasukan bermasalah Gareth Southgate menamatkan saingan Kumpulan C pada hari Rabu ini.

England tiba di Jerman sebagai calon utama pembuat taruhan menjulang trofi, tetapi mereka gagal memenuhi jangkaan dalam dua perlawanan pertama mereka.

Kemenangan kurang meyakinkan 1-0 menentang Serbia diikuti dengan keputusan seri 1-1 bertemu Denmark, mencetuskan kritikan pedas daripada bekas bintang England, Alan Shearer dan Gary Lineker.

Tetapi Kek enggan menghapuskan England apabila dicadangkan Slovenia mungkin boleh mengambil kesempatan daripada kelemahan lawan mereka yang tidak dijangka.

"Kami akan menentang salah satu pasukan pilihan, jika bukan pasukan pilihan, untuk kejohanan itu," katanya kepada pemberita.

"Kami sangat menghormati England. Kami tahu kekuatan mereka dan individu mereka.

"Euro baru sahaja bermula dan saya melihat mereka sebagai salah satu pasukan pilihan untuk memenangi kejohanan itu.

"Saya tidak tahu mengapa saya akan mempersoalkan England, sama ada individu atau pasukan secara amnya."

Menuju pusingan terakhir perlawanan kumpulan, England menduduki tempat teratas dengan empat mata, dengan tempat ketiga Slovenia dan Denmark di tempat kedua kedua-duanya dengan dua mata dan Serbia di tangga keempat dengan satu mata.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 25 Jun 2024 @ 2:40 AM