KEYAKINAN itu hadir selepas mereka mengikat England. FOTO AFP
KEYAKINAN itu hadir selepas mereka mengikat England. FOTO AFP
Reuters

Munich: Denmark menuju ke perlawanan terakhir kumpulan Euro 2024 mereka pada hari Rabu dengan penuh keyakinan mengetahui bahawa kemenangan akan melonjakkan mereka ke pusingan kalah mati, manakala Serbia berharap keputusan seri menentang Slovenia mampu mengekalkan harapan mereka di kejohanan ini.

Denmark berjaya di bawah kendalian Kasper Hjulmand, mara ke separuh akhir Euro 2020 dan bermain bola sepak yang menarik perhatian, termasuk dalam keputusan seri 1-1 dengan England selepas mereka kembali ke tahap sama dan menunjukkan ketabahan yang gagal ditandingi pasukan pilihan.

"Saya tidak kecewa dengan keputusan itu tetapi jelas bahawa terdapat lebih banyak lagi perlawanan seperti ini," kata Hjulmand.

"Kami bermain seperti yang sepatutnya dimainkan oleh Denmark. Beginilah keadaan kita. Kami bermain dengan api dan semangat."

Keputusan itu menjadikan Denmark di tangga kedua dalam Kumpulan C dengan dua mata, di belakang pendahulu England, yang bermain menentang pasukan tempat ketiga Slovenia dalam perlawanan terakhir mereka, dan satu mata di depan pasukan tercorot Serbia yang mereka akan hadapi di Munich Football Arena.

Denmark akan mara jika mereka menewaskan Serbia tetapi mereka akan tersingkir jika kalah dan Slovenia tidak tumpas.

Jika Denmark dan Slovenia kedua-duanya terikat, mereka dipisahkan untuk tempat kedua dan ketiga melalui perbezaan gol keseluruhan dan kemudian faktor lain.

Denmark akan mempertaruhkan gandingan Manchester United iaitu Rasmus Hojlund dan Christian Eriksen, yang menjaringkan gol dalam perlawanan pembukaan ketika seri 1-1 dengan Slovenia tiga tahun selepas dia mengalami serangan jantung ketika bermain pada kejohanan lalu

Pasukan itu mendapat rangsangan daripada berpuluh-puluh ribu rakyat Denmark yang merentasi sempadan ke Jerman tetapi Serbia juga akan mempunyai kontinjen yang kuat untuk menyokong mereka.

Lebih penting bagi Serbia ialah menemui semula kualiti yang mereka tunjukkan semasa separuh masa kedua menentang England dan satu atau dua detik berbanding Slovenia dalam pasukan yang penuh dengan pemain individu yang berkualiti.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 23 Jun 2024 @ 8:51 PM