ELSNIK meraikan jaringan Karnicnik ketika bertemu Serbia. FOTO Reuters
ELSNIK meraikan jaringan Karnicnik ketika bertemu Serbia. FOTO Reuters
AFP

Munich: Pemain tengah Slovenia yang 'kecewa' dan 'patah hati' Timi Elsnik berikrar pasukannya akan pulih tepat pada masanya untuk pertembungan terakhir Kumpulan C Rabu ini dengan pasukan pilihan ramai, England selepas seri dengan Serbia sebentar tadi.

Zan Karnicnik meletakkan Slovenia di hadapan ketika berbaki 20 minit dan memastikan negara itu berada di landasan yang betul untuk memenangi perlawanan Euro pertama kali, tetapi Luka Jovic menanduk masuk gol penyamaan pada minit kelima masa kecederaan.

Elsnik berkata, pasukannya perlu mengambil masa 'untuk memperbaiki fikiran mereka' selepas seri dihujung saingan tetapi akan bersedia untuk menentang England, yang dia gelar sebagai 'pilihan utama dalam kumpulan'.

"Terdapat beberapa situasi sekarang dalam kejohanan ini... di mana ia merasakan segala-galanya akan menentang kami sedikit, tetapi kami berjuang di atas padang.

"Kami tahu pasukan pilihan utama kumpulan ini sedang menunggu kami dalam perlawanan terakhir tetapi tidak pernah mengatakan tidak pernah menyerah kalah.

"Kami akan memberikan semuanya pada aksi terakhir dan lihat sama ada ia cukup untuk dilalui. Ini bola sepak. Mungkin kami berhak mendapat lebih tetapi pada akhirnya, ya, Serbia juga berbahaya sepanjang permainan."

Slovenia, hanya bermain Euro kedua mereka sebagai negara merdeka, bangkit daripada ketinggalan untuk seri perlawanan pertama peringkat kumpulan dengan Denmark.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 12:53 AM