DOMINIK Szoboszlai (kiri) dan Scott McTominay bakal menjadi tumpuan pada aksi terakhir Kumpulan A. FOTO AFP
DOMINIK Szoboszlai (kiri) dan Scott McTominay bakal menjadi tumpuan pada aksi terakhir Kumpulan A. FOTO AFP
Reuters

Stuttgart: Perlawanan terakhir Kumpulan A antara Scotland dan Hungary Isnin ini adalah pertemuan hidup mati, dengan kedua-dua pasukan memerlukan kemenangan untuk berpeluang mara ke peringkat seterusnya Euro 2024.

Scotland mempunyai sedikit kelebihan kerana mereka memperoleh mata berharga ketika mereka mengejar salah satu daripada empat tempat ketiga terbaik kumpulan - atau tempat kedua jika Switzerland tewas teruk kepada Jerman.

Hungary berada di tangga terbawah selepas tewas kedua-dua perlawanan pembukaan tetapi masih mempunyai harapan, dengan menunjukkan prestasi yang baik ketika kekalahan 0-2 kepada tuan rumah Jerman yang membelasah Scotland 5-1 pada pembukaan kejohanan.

Skuad kendalian Marco Rossi itu melalui dua perlawanan yang sebahagian besarnya tidak terjejas, secara fizikal, tetapi tidak mampu melakukan sebarang kesilapan yang sama yang membawa kepada kekalahan 1-3 kepada Switzerland dan gol pertama yang dilepaskan ketika menentang Jerman.

Walaupun mereka menewaskan Scotland, nasib mereka bergantung kepada keputusan yang memihak kepada mereka untuk mara ke peringkat 16 terakhir buat kali pertama sejak Euro 2016.

Pasukan Steve Clarke, sementara itu, sudah tidak mempunyai pemain pertahanan Ryan Porteous yang digantung dan mereka mengalami satu lagi tamparan dalam keputusan seri 1-1 dengan Switzerland apabila pertahanan kiri, Kieran Tierney diusung dengan pengusung awal saingan.

Clarke sejak itu mengesahkan pemain pertahanan itu sekurang-kurangnya akan terlepas perlawanan menentang Hungary.

Bagaimanapun, jurulatih itu lebih yakin mengenai pertembungan Isnin ini secara umum memandangkan respons pasukannya terhadap kekalahan kepada Jerman.

"Mereka akan berasa lebih baik untuk perlawanan seterusnya," kata Clarke.

"Inilah kami. Kami agresif dan menunjukkan semangat melawan. Itulah bahagian yang kotor, tetapi kami boleh bermain dan apabila kami gagal, kami mencipta beberapa peluang."

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 10:06 PM