ANTARA ikan yang dilarang import.
ANTARA ikan yang dilarang import.
ANTARA ikan yang dilarang import.
ANTARA ikan yang dilarang import.
ANTARA ikan yang dilarang import.
ANTARA ikan yang dilarang import.
ANTARA ikan yang dilarang import.
ANTARA ikan yang dilarang import.
Mohamad Hussin

Tindakan segelintir pengusaha atau individu ikan hiasan yang ‘membuang’ ikan peliharaan mereka ke dalam sungai atau longkang besar mengundang gangguan keseimbangan biodiversiti, habitat dan spesies ikan asli di perairan umum.

Ikan berkenaan boleh menjadi dominan dan membiak dalam perairan umum serta menjadi pemangsa kepada ikan asli yang sedia ada di perairan negara.

Ia juga boleh menyumbang kepada bawaan penyakit baru dan punca sebaran serta rebakan penyakit dalam perairan umum.

Difahamkan, pengusaha atau individu terbabit dikatakan tidak mampu memelihara habitat berkenaan disebabkan beberapa faktor antaranya kos makanan yang tinggi selain tidak mahu membelanya lagi.

Sehubungan itu, Jabatan Perikanan (DOF) sudah mewartakan di bawah Peraturan-Peraturan Perikanan beberapa jenis ikan hiasan yang dilarang import.

Terdapat 15 genus yang dilarang antaranya serrasalmus/serrasalmo/pygocentrus/catoprian, pygopritis, colosomma, mylossoma, mylopus/myleus, pristobrycon, myletes, salmo, oncorhynchus, cichla, esox, cichlasoma, acipenser, arapaima dan lepisosteus.

Sementara satu spesies ikan yang dilarang adalah cherax destructor.

Ketua Pengarah Perikanan Datuk Ismail Abu Hassan berkata, terdapat kajian yang membuktikan sifat agresif ikan larangan import ini di perairan negara hingga menjejaskan kawasan berkenaan.

Beliau berkata, ikan yang disimpan dalam keadaan terkawal seperti di rumah tidak begitu membimbangkan namun apa yang dikhuatiri apabila ikan ini tidak lagi mampu dijaga atas faktor usia atau memerlukan belanja tinggi.

“Jalan yang mudah diambil adalah dengan melepaskan ke perairan umum. Ikan asing ada yang bersifat agresif seperti ikan peacock bass (cichla ocellaris). Ia cepat membiak dan pemangsa kepada ikan tempatan dan dikenal pasti sebagai penyebab ketidakseimbangan ekologi di habitat baru didiaminya.

“Ikan flower horn bersifat lasak termasuk ‘mengadaptasi’ di kawasan dilanda banjir. Ia membiak dengan mudah dan mempunyai tabiat makan yang aktif.

“Spesies ini boleh mengganggu ekosistem. Ikan yang bersifat memberi tuah akan dijaga dengan baik sementara yang tidak digemari penternak berkemungkinan dibuang ke perairan.

“Ikan arapaima boleh membesar hingga tiga meter dan berkemungkinan dilepaskan ke perairan umum apabila penternak tidak mampu menampung kos makanan,” katanya.

Dr Ismail berkata, Peraturan Perikanan berhubung larangan mengimport, menjual, memelihara dan menyimpan genus ikan larangan dalam jadual sudah diwartakan sejak 1990 dan juga penambahan genus dalam jadualnya melalui pindaan 2011.

“Segelintir masyarakat seperti kalangan pekedai akuarium dan pengguna masih tidak peka dan tidak mengambil berat mengenainya, walaupun DOF membuat hebahan meluas melalui pelbagai medium termasuk program dialog, pameran dan siaran akhbar.

“Ini berlaku kerana sikap tidak peka dan tidak prihatin kepada kepentingan, keselamatan serta ancaman kepada sumber perikanan semasa.

“Ia berlaku kerana sikap mementingkan keuntungan dan keseronokan serta tidak mahu sama-sama bertanggungjawab menjaga ekosistem asli perairan kita selain tidak sama-sama berusaha mencegah ancaman spesies ikan asing yang boleh membahayakan,” katanya.

Menurutnya, DOF sentiasa melakukan pemeriksaan dan pemantuan dari semasa ke semasa terhadap premis perniagaan dan berjaya membuat penyitaan beberapa kes di Kedah dan Selangor.

“Peraturan ini melarang mengimport, menjual, memelihara dan menyimpan genus ikan yang disenaraikan dalam jadual kecuali dengan kebenaran bertulis Ketua Pengarah Perikanan.

“Selain itu, kita dapat mengawal kemasukan spesies ikan dari luar negara ialah Akta Pemeriksaan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta MAQIS).

“Seksyen 11 Akta MAQIS ini menetapkan import dan eksport ikan tidak boleh dibuat tanpa permit, lesen atau perakuan yang dikeluarkan di bawah akta berkenaan.

“Kawalan utama bagi spesies ikan yang dibawa masuk adalah di peringkat pintu masuk. Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) adalah agensi yang bertanggungjawab dalam menjalankan penguatkuasaan di pintu masuk,” katanya.

Beliau berkata, orang ramai yang tidak mahu memelihara ikan ini boleh menghubungi mana-mana Pejabat Perikanan daerah atau negeri untuk tindakan sewajarnya.

“Ia mungkin berguna untuk kajian tertentu, pendidikan atau dibuat pelupusan sewajarnya. Pelanggaran kepada larangan dalam peraturan perikanan mengikut Akta Perikanan 1985 boleh dikenakan denda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak lebih satu tahun atau kedua-duanya.

“Sementara pelanggaran kepada Akta MAQIS 2009 boleh dikenakan denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak lebih enam tahun atau kedua-duanya,” katanya.

INFO

Senarai genus dan spesies ikan dilarang import:

• Serrasalmus/serrasalmo/pygocentrus/catoprian

• Pygopritis

• Colosomma

• Mylossoma

• Mylopus/myleus

• Pristobrycon

• Myletes

• Salmo

• Oncorhynchus

• Cichla

• Esox

• Cichlasoma

• Acipenser

• Arapaima

• Lepisosteus

• 1 spesies iaitu cherax destructor.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 Februari 2017 @ 10:22 AM