TANGKAP layar video yang dihantar kepada CNA menunjukkan pihak berkuasa bertindak balas terhadap insiden di Marina South Pier  pada Jun 18.
TANGKAP layar video yang dihantar kepada CNA menunjukkan pihak berkuasa bertindak balas terhadap insiden di Marina South Pier pada Jun 18.
BERNAMA

Singapura: Seorang pekerja warga Malaysia berusia 22 tahun maut dalam kemalangan di tempat kerja semasa melakukan kerja-kerja pembersihan lambung kapal di Eastern Anchorage, di sepanjang Marina South Pier, pada Selasa.

Jurucakap Kementerian Tenaga Manusia (MOM) Singapura berkata, dalam kemalangan 2.10 petang, mangsa tersangkut pada salah satu kipas bot sokongan penyelam.

"Pekerja itu dibawa ke Hospital Besar Singapura, dan dia meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami," kata jurucakap itu dalam satu kenyataan pada Rabu.

MOM sedang menyiasat kejadian itu dan mengarahkan majikan terbabit untuk menghentikan semua aktiviti menyelam.

"Sebagai langkah keselamatan umum, prosedur menyelam komersial yang ditetapkan menggunakan 'Surface-Supplied Diving Equipment' (SSDE) atau 'Commercial Self-Contained Underwater Breathing Apparatus' (CSCUBA) mesti dipatuhi," kata jurucakap itu.

MOM berkata, peralatan dan alat sedemikian memudahkan koordinasi dan komunikasi antara penyelam dan penyelia semasa operasi.

Peralatan selam skuba rekreasi tidak boleh digunakan untuk operasi menyelam komersial.

Sementara itu, CNA melaporkan bahawa pihak polis berkata, berdasarkan siasatan awal, tiada unsur jenayah disyaki dan siasatan sedang dijalankan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 20 Jun 2024 @ 1:14 AM