TANGKAP layar daripada video AFPTV menunjukkan kesan kemusnahan susulan serangan udara Israel di kem pelarian Jabalia, Gaza. FOTO AFP
TANGKAP layar daripada video AFPTV menunjukkan kesan kemusnahan susulan serangan udara Israel di kem pelarian Jabalia, Gaza. FOTO AFP
AFP

Geneva: Serangan udara Israel di kem pelarian terbesar di Semenanjung Gaza "boleh menyamai jenayah perang", kata Pejabat Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Rabu.

Serangan Israel menyasarkan kem pelarian Jabalia dua kali dalam dua hari, membunuh dan mencederakan berpuluh-puluh orang, menurut Kementerian Kesihatan di wilayah Palestin yang dikendalikan Hamas itu.

Israel berkata, serbuan pada Selasa berjaya membunuh komander tertinggi Hamas, Ibrahim Biari.

"Memandangkan jumlah korban awam yang tinggi dan skala kemusnahan berikutan serangan udara Israel ke atas kem pelarian Jabalia, kami mempunyai kebimbangan serius bahawa ini adalah serangan yang tidak seimbang yang boleh menyamai jenayah perang," pejabat itu menulis di X, sebelum ini Twitter.

Israel tanpa henti membedil Gaza sebagai balasan atas serangan terburuk dalam sejarah negara itu.

Lelaki bersenjata Hamas menyerbu merentasi sempadan dari Gaza pada 7 Oktober, membunuh 1,400 orang, kebanyakannya orang awam, dan menjadikan lebih 230 tebusan, menurut pegawai Israel.

Kempen pengeboman balas Israel membunuh 8,796 orang, terutamanya wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza yang dikendalikan Hamas.

Prinsip perkadaran yang dirujuk oleh PBB memainkan peranan penting dalam peperangan undang-undang yang ditakrifkan oleh Konvensyen Geneva.

Orang awam dan struktur awam mesti diselamatkan - tetapi kematian orang awam semasa konflik tidak semestinya jenayah perang.

Pihak yang berperang boleh melancarkan serangan yang dianggap berkadar ke atas sasaran tentera walaupun mengetahui bahawa orang awam juga boleh menjadi mangsa.

Jenayah dilakukan apabila serangan sengaja dilakukan terhadap orang awam, atau jika skala kerosakan kepada orang awam adalah berlebihan berbanding dengan kelebihan dari aspek ketenteraan.

Mahkamah Jenayah Antarabangsa ialah satu-satunya pihak berkuasa undang-undang antarabangsa bebas yang menjalankan siasatan ke atas pembunuhan beramai-ramai, jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan, tetapi Israel bukan ahlinya.

Imej AFPTV dari serangan Rabu ke atas kem itu menunjukkan kerosakan yang meluas dan penyelamat menggali runtuhan untuk mengeluarkan mangsa berlumuran darah.

Jumlah kematian yang besar akibat serangan itu mendapat kecaman antarabangsa, dengan Bolivia memutuskan hubungan diplomatik dengan Israel sebagai protes.

Jordan memanggil semula dutanya ke Israel "untuk mengutuk perang Israel yang membunuh orang yang tidak bersalah di Gaza."

Ketua PBB Antonio Guterres "terkejut dengan keganasan yang semakin meningkat di Gaza, termasuk pembunuhan rakyat Palestin, termasuk wanita dan kanak-kanak dalam serangan udara Israel di kawasan kediaman kem pelarian Jabalia yang padat penduduk", kata jurucakapnya Stephane Dujarric pada Rabu.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 2 November 2023 @ 9:42 AM