KANAK-KANAK Palestin di depan bangunan yang musnah dibom Israel, di Rafah, selatan Gaza. FOTO AFP
KANAK-KANAK Palestin di depan bangunan yang musnah dibom Israel, di Rafah, selatan Gaza. FOTO AFP
AFP

Baitulmaqdis: Pegawai kanan Hamas pada Sabtu berkata, kumpulan itu tidak akan menerima gencatan senjata yang tidak menamatkan perang Gaza sepenuhnya, dan menuduh pemimpin Israel Benjamin Netanyahu secara peribadi menghalang perjanjian.

Pengantara Qatar, Mesir dan Amerika Syarikat (AS) bertemu delegasi Hamas di Kaherah pada malam Sabtu dalam usaha terbaharu untuk menghentikan perang yang menghancurkan dan mencetuskan protes di seluruh dunia sejak tujuh bulan lalu.

Menurut butiran yang dikeluarkan oleh Britain, mereka akan mendengar jawapan kumpulan itu terhadap cadangan yang akan menghentikan pertempuran selama 40 hari dan menukar tebusan untuk tahanan Palestin.

Bagaimanapun, seorang pegawai kanan Hamas menegaskan pada lewat Sabtu bahawa kumpulan itu tidak akan bersetuju dalam apa jua keadaan untuk gencatan senjata yang tidak secara eksplisit termasuk menamatkan perang sepenuhnya, termasuk pengunduran Israel dari Gaza.

Pegawai yang enggan namanya disiarkan, mengutuk usaha Israel untuk mendapatkan perjanjian pembebasan tebusan tanpa mengaitkannya dengan menamatkan pencerobohan ke atas Gaza.

Beliau juga menuduh Netanyahu menghalang usaha untuk mencapai gencatan senjata kerana kepentingan peribadi.

Seorang pegawai tinggi Israel sebelum ini menuduh Hamas menggagalkan kemungkinan mencapai persetujuan dengan enggan melepaskan tuntutannya untuk menamatkan perang.

Walaupun berbulan-bulan usaha diplomasi, pengantara gagal menjadi perantara gencatan senjata baharu seperti gencatan senjata selama seminggu yang menyaksikan 105 tebusan dibebaskan November lalu, antaranya warga Israel sebagai pertukaran dengan rakyat Palestin yang ditawan oleh Israel.

Rundingan sebelum ini terbantut sebahagiannya atas tuntutan Hamas untuk gencatan senjata yang berkekalan dan janji Netanyahu berulang kali untuk menghancurkan pejuang kumpulan itu di selatan bandar Rafah, yang dibanjiri orang awam yang kehilangan tempat tinggal.

Israel masih belum menghantar delegasi ke Kaherah.

Pegawai Israel memberitahu AFP bahawa ia akan berbuat demikian hanya jika terdapat pergerakan positif pada rangka kerja yang dicadangkan.

"Rundingan yang sukar dan panjang dijangka untuk perjanjian sebenar," tambah pegawai itu.

Sumber kanan Hamas yang rapat dengan rundingan memberitahu AFP mereka akan menyambung semula pada Ahad.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 5 Mei 2024 @ 1:03 PM