ITALI bersedia untuk berdepan Sepanyol. FOTO Agensi
ITALI bersedia untuk berdepan Sepanyol. FOTO Agensi
Reuters

Gelsenkirchen: Itali akan menghadapi pertembungan Euro 2024 Jumaat ini dengan Sepanyol dengan harapan untuk bermain dengan bergaya seolah-olah mereka memakai sut Giorgio Armani tetapi mereka bersedia untuk mengotorkan diri jika perlu, kata jurulatih Luciano Spalletti.

"Kami memakai Giorgio Armani dan Giorgio Armani dikenali di seluruh dunia," kata Spalletti kepada pemberita apabila ditanya sama ada perlawanan Kumpulan B dengan Sepanyol akan menguji keupayaannya untuk memberikan Itali identiti baharu, kurang daripada setahun bekerja.

"Kami akan memakai sut yang sama, kami akan cuba untuk menjadi sama. Sudah tentu kami benar-benar mahu bermain dengan cara kami dan mengukur diri kami menentang salah satu pasukan terkuat...Kami akan berada di sana, berpakaian kemas tetapi bersedia untuk mengotorkan pakaian kami jika diperlukan."

Kedua-dua pasukan memenangi perlawanan pembukaan Euro 2024, dengan Sepanyol menewaskan Croatia 3-0 manakala Itali terpaksa mengatasi kejutan apabila melepaskan gol terpantas dalam sejarah Euro untuk menewaskan Albania 2-1.

Itali adalah juara bertahan Euro tetapi mereka gagal melayakkan diri ke Piala Dunia 2022 kegagalan kedua berturut-turut dan Spalletti sedang membina pasukan berwajah baharu selepas pengendali terdahulu Roberto Mancini keluar untuk membimbing Arab Saudi.

Sepanyol di bawah kendalian Luis de la Fuente sedang mencari jalan membalas dendam kerana disingkirkan oleh Itali pada Euro 2020, perubahan terbaru dalam sejarah Euro yang panjang membabitkan kedua-dua negara.

Spalletti berkata, Croatia dihukum oleh Sepanyol kerana kehilangan tumpuan dan adalah penting untuk pemainnya terus fokus, dengan penyerang tengah Sepanyol yang berpengalaman Alvaro Morata dan pemain sensasi berusia 16 tahun Lamine Yamal perlu dimatikan ketika serangan balas.

Ditekan oleh wartawan Sepanyol mengenai pandangannya mengenai gaya serangan bebas Sepanyol, Spalletti berkata, kebimbangan utamanya ialah memastikan pasukannya berpegang pada pendekatan mereka.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 20 Jun 2024 @ 12:34 AM