YUSOF  (dua dari  kanan) menunjukkan kad UNHCR selepas  sidang media di Pejabat RSM Kedah.
YUSOF (dua dari kanan) menunjukkan kad UNHCR selepas sidang media di Pejabat RSM Kedah.
Noorazura Abdul Rahman

cnews.nstp.com.my

Alor Setar: Rohingya Society Malaysia (RSM) cawangan Kedah merayu kepada kerajaan membantu lebih 3,000 pelarian etnik itu di negeri ini yang belum memegang kad Suruhanjaya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Untuk Pelarian (UNHCR).

Pengerusi RSM Kedah, Yusof Ali berkata, keadaan itu menyebabkan mereka hidup dalam ketakutan dan kedaifan berikutan tidak boleh bekerja.

“Di Kedah sekarang terdapat 9,000 pelarian Rohingya, lebih 3,000 daripada jumlah itu tidak mempunyai kad UNHCR, mereka tidak berani keluar ke mana-mana dan bersembunyi selain tidak boleh mencari kerja.

“Akhirnya mereka kini terpaksa hidup atas ihsan rakan dengan meminta makanan ataupun duit untuk membeli barang keperluan,” katanya ketika ditemui di Pejabat RSM Kedah.

Sehubungan itu, Yusof berkata, pihaknya berharap kerajaan melakukan sesuatu supaya kad terbabit dapat dikeluarkan kepada 3,000 etnik itu yang berusia antara 12 hingga 40 tahun.

Katanya, kad UNHCR itu sangat penting supaya mereka dapat bekerja demi kelangsungan hidup sebagai pelarian.

“Kami menghormati undang-undang bahawa kerajaan Malaysia boleh menahan individu ataupun pendatang asing tanpa izin (PATI) yang gagal menunjukkan sebarang dokumen.

“Selalunya mereka akan dipenjara beberapa bulan dan ada yang kemudian dihantar ke depot tahanan Imigresen Belantik, Sik selama beberapa tahun,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 12 Julai 2018 @ 10:57 AM