FOTO HIASAN
FOTO HIASAN
Yusri Abd Malek

Dulu, kedatangan pelarian Rohingya ke negara ini disambut atas ihsan dan prihatin masyarakat tempatan yang terkesan mendengar rintihan dan penderitaan dialami mereka.

Namun, kini selepas dibenarkan tinggal atas dasar kemanusiaan, mereka mula menunjuk 'belang' hingga menimbulkan rasa kurang senang dan menyampah masyarakat tempatan.

Berdasarkan statistik Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR), ada 182,990 pelarian dan pemohon suaka terdiri dari 59 negara berada di negara ini setakat Disember tahun lalu.

Daripada jumlah itu, majoritinya etnik Rohingya, Myanmar iaitu 106,129 orang.

Selain Rohingya, ada pelarian dan pemohon suaka dari Pakistan iaitu 6,750, 3,750 dari Yaman, 3,230 dari Somalia, 2,860 dari Afghanistan, 1,640 dari Sri Lanka dan lain-lain negara.

Kehadiran mereka boleh dilihat di mana-mana seolah-olah seperti negara sendiri terutama yang memiliki kad UNHCR dan mula biadap dengan warga tempatan.

Boleh dikatakan 'orang hanyut' dibantu dulu sudah umpama 'kaduk naik junjung'.

Mereka bebas berniaga dan berbisnes sesuka hati selain melanggar peraturan jalan raya dengan menunggang motosikal atau memandu tanpa lesen.

Pihak penguat kuasa yang diharap dapat menangani masalah pelarian ini pula seolah-olah tutup sebelah mata walaupun sebenarnya tugas adalah dipertanggungjawabkan ke atas bahu mereka.

Andai penguat kuasa tegas termasuk menolak rasuah, Insya-Allah, negara kita dapat dijaga dengan baik.

Yang terbaru, kehadiran lebih 1,000 pelarian etnik ini di Indonesia bulan lalu menggunakan beberapa bot di Aceh. Kedatangan mereka ini disambut dingin rakyat tempatan, malah tidak dibenarkan dan dihalau dari mendarat di pantai. Namun, akhirnya mereka berjaya juga menjejakkan kaki ke bumi Indonesia.

Dianggarkan, ada 13,000 etnik berkenaan di negara itu sejak 2009 ditempatkan dalam satu penempatan khas sementara menunggu penghantaran mereka ke negara ketiga yang sudi menerima.

Dalam temu bual dengan pelarian terbabit, mereka memilih untuk lari dari Kem Pelarian Terbesar Dunia di Cox's Bazar, Bangladesh demi mencari kehidupan yang lebih baik. Kedatangan mereka juga diurus ejen atau tekong darat pada kadar RM4,000 sekeluarga.

Walaupun Malaysia bukan negara yang menandatangani Konvensyen Status Pelarian 1951 atau Protokol Status Pelarian 1967 namun kerajaan tetap menyediakan bantuan kemanusiaan sewajarnya kepada pelarian etnik Rohingya ini.

Ia juga tidak mengikat Malaysia atau mana-mana negara untuk menerima pelarian ini sebagai warganegara atau menjadi rakyat sah.

Hakikatnya, kita tidak lagi mampu atau dapat menampung lebih ramai pelarian kerana sumber dan kapasitinya sudah mencapai hadnya, ditambah pula dengan pandemik Covid-19 sejak dua tahun lalu.

Jika kita menandatangani protokol itu, negara diikat dan terpaksa sediakan perkhidmatan kesihatan, perumahan, pendidikan dan sosial kepada pelarian sedangkan masih ramai warga tempatan terabai.

Pelarian Rohingya ini pula berselindung di sebalik kad UNHCR yang kononnya satu dokumen bertujuan mengiktiraf status pelarian dan pemohon suaka serta memerlukan perlindungan antarabangsa sedangkan pengeluaran kad berkenaan diragui dan terdapat kes pemalsuan.

Sekali pun berat untuk menerima pelarian Rohingya ini, tetapi sesuatu perlu dilakukan terutama dalam kalangan negara Asean terutama Malaysia, Indonesia dan Thailand untuk mendesak Myanmar menerima rakyat mereka ini pulang ke tanah air.

Kebanjiran pelarian ini jika tidak ditangani segera boleh menimbulkan konflik yang teruk kepada negara, terutama kesan ditanggung oleh kerajaan dari sudut kesihatan dan kewangan.

Etnik ini juga pernah merusuh ketika ditahan di Depot Imigresen Sementara Relau, Sungai Bakap, Kedah, tahun lalu dan mula 'besar kepala' apabila turut menuntut tanah daripada kerajaan sebagai hak mereka.

Kehadiran mereka tidak sedikit pun membawa kebaikan ekonomi kepada negara sebaliknya mereka termasuk juga pelarian lain hanya menyebabkan rakyat tempatan terpaksa bersaing bagi mendapatkan barangan kawalan bersubsidi seperti minyak masak, petrol, diesel, gula, beras, tepung dan telur.

Subsidi RM77.7 bilion diunjurkan kerajaan tahun ini yang juga hampir 1/3 belanjawan kerajaan turut dinikmati pelarian dan pendatang asing tanpa izin ini.

Selain pelarian Rohingya, fikiran kita juga 'semak' dengan lambakan warga Bangladesh dan Pakistan yang kini semakin ramai terbabit dalam bidang perniagaan.

Malah, ada dalam kalangan warga asing ini berkahwin dengan wanita tempatan terutama dari Pakistan yang memang hasrat mereka untuk bermastautin di negara ini.

Bangunlah, pihak berkuasa buatlah sesuatu bagi menjamin masa depan anak cucu kita.

Andai perlu disediakan kem, buatlah sekarang, mereka makin melampau dan jika berpeluang, hantar pulang ke negara asal.

Bagi warga asing yang memasuki negara ini secara haram pula, kenakan hukuman sebat. Ini sudah pastikan akan menakutkan mereka dan hukuman sama perlu dikenakan juga kepada majikan atau ejen yang terbabit dalam pemerdagangan manusia.

Hanya hukuman berat dapat melindungi rakyat tempatan dan ia perlu dibuat segera. Lambakan mereka ini juga menjadi beban kepada Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) sedangkan ejen yang mengurus mereka hidup kaya-raya bak kata Jamal Lempoyang dalam cerita Tiga Abdul...lebih baik berniaga manusia daripada berniaga unta.

Penulis Pengarang Eksekutif (Pengeluaran) Harian Metro

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 7 Disember 2023 @ 6:32 AM