DUA anggota tentera maut manakala dua yang lain cedera selepas dihempap pokok ketika menjalani operasi kawalan sempadan di dalam Hutan Belum, Tasik Banding, Gerik. FOTO Ihsan ATM
DUA anggota tentera maut manakala dua yang lain cedera selepas dihempap pokok ketika menjalani operasi kawalan sempadan di dalam Hutan Belum, Tasik Banding, Gerik. FOTO Ihsan ATM
Hasbi Sidek


MENTERI Pertahanan Mohamad Sabu merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga dua anggota Tentera Darat yang meninggal dunia akibat dihempap pokok ketika menjalankan operasi di Hutan Belum, Gerik, Perak, pada Isnin.

Mohamad dalam satu kenyataan berkata, beliau turut mengarahkan Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin untuk memberikan segala bantuan yang sepatutnya kepada keluarga kedua-dua anggota berkenaan.

Mohamad berkata, beliau dan seluruh warga Kementerian Pertahanan berharap keluarga Allahyarham Koperal Mohamad Safuan Hassan dan Allahyarham Lans Koperal Fahrurozi Abd Manaf dapat menerima dugaan itu dengan tabah.

"Saya selaku Menteri Pertahanan dan seluruh warga Kementerian Pertahanan ingin merakamkan ucapan takziah kepada ahli keluarga kedua-dua anggota dan berharap pihak keluarga dapat menerima dugaan ini dengan tabah dan semoga Allahyarham ditempatkan dalam kalangan orang beriman.

"Saya juga mendoakan supaya anggota yang cedera dan sedang menerima rawatan di Hospital Gerik diberi kesembuhan seperti sedia kala," kata beliau.

Semua mangsa yang terbabit dalam insiden itu adalah anggota dari Batalion 8 Rejimen Renjer Diraja (8RRD), Kem Terendak, Melaka, dan dijangka menamatkan operasi pada 2 Julai depan.

"Saya akan mengutuskan surat peribadi kepada ahli keluarga mangsa berkenaan dalam masa terdekat. Untuk makluman, saya juga mengarahkan Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifli Zainal Abidin untuk memberikan segala bantuan kebajikan dan kelayakan yang diperoleh mengikut peraturan sedia ada kepada keluarga mangsa," katanya.

Dalam kejadian 10.40 malam Isnin lalu itu, Mohamad Safuan, 30, berasal dari Raub, Pahang dan Fahrurozi, 32, dari Kuala Ketil, Kedah meninggal dunia di lokasi kejadian selepas dihempap pokok ketika menjalani operasi kawalan sempadan.

Berita berkaitan

Petanda dodol tak jadi...

[UPDATE] Mangsa tidur sebelum pokok tumbang

'Pelik Allahyarham tak suruh kemas beg'

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 27 Jun 2018 @ 12:50 PM