JENAZAH dua anggota tentera yang terbunuh dihempap pokok disembahyangkan di 4 Rejimen (Kem Gerik 4 Rejimen Sempadan), Gerik, hari ini. FOTO ihsan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
JENAZAH dua anggota tentera yang terbunuh dihempap pokok disembahyangkan di 4 Rejimen (Kem Gerik 4 Rejimen Sempadan), Gerik, hari ini. FOTO ihsan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
Mohd Hafizee Mohd Arop dan Farah Suhaidah Othman


DUA anggota tentera maut manakala dua lagi cedera selepas dihempap pokok ketika menjalani operasi kawalan sempadan di dalam Hutan Belum, Tasik Banding, Gerik, malam tadi.

Dalam kejadian 10.40 malam itu, mangsa Koperal Mohamad Safuan Hassan, 30, berasal dari Raub, Pahang dan Lans Koperal Fahrurozi Abd Manaf, 32, dari Kuala Ketil, Kedah meninggal dunia di lokasi kejadian.

Manakala dua yang cedera iaitu Koperal Mohd Haizol Kamsiran dan Renjer William Nisau yang patah tulang pinggul serta belakang dan sedang dirawat di Hospital Gerik.

Difahamkan, kedua-dua mangsa yang maut bertugas di 8 Rejimen Renjer Diraja (RRD) (Para) Melaka memasuki hutan itu sejak sebulan lalu untuk menjalani Ops Kota Echo/Foxtrot secara bergilir setiap dua bulan sekali bagi menjaga sempadan Perak.

Panglima 2 Briged, Brig Jen Datuk Mohd Nizam Jaffar berkata, ribut kuat dan hujan lebat dipercayai menyebabkan pokok berkenaan tumbang dan mengenai keempat-empat anggota berkenaan.

Katanya, lokasi berkenaan terletak 3.2 kilometer dari sempadan Perak-Thailand iaitu lima hingga enam jam perjalanan dari Sungai Kejar, Tasik Banding.

“Tiada komunikasi sepanjang malam, hanya 10 pagi tadi baru bilik kawalan dihubungi dan helikopter digerakkan sebelum tiba di lokasi 11.30 pagi untuk mengambil semua mangsa.

“Semua mangsa dibawa ke Hospital Gerik dan dua yang meninggal dunia kemudiannya dibedah siasat sebelum disembahyangkan di 4 Rejimen (Kem Gerik 4 Rejimen Sempadan),” katanya ketika dihubungi NSTP.

Mohd Nizam berkata, mayat mangsa kemudiannya dibawa ke kampung halaman masing-masing iaitu di Pahang dan Kedah untuk dikebumikan tengah malam ini mengikut Istiadat Tentera.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 26 Jun 2018 @ 8:59 PM