NAJIB bersama Rosmah memotong kek    pada majlis makan malam gala anjuran MICEOF.
NAJIB bersama Rosmah memotong kek pada majlis makan malam gala anjuran MICEOF.

Kuala Lumpur: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan rakan sejawatannya dari India Narendra Modi bersetuju bahawa hubungan antara kedua-dua negara berada di ‘tahap tertinggi dalam sejarah’.

Najib menekankan mengenai hubungan kukuh antara kedua-dua negara dalam blog terbaharunya bertajuk ‘Mengukuhkan Hubungan Dua Hala Malaysia-India’ menerusi www.najibrazak.com semalam.

Najib yang kini dalam lawatan rasmi enam hari ke India berkata, beliau mengadakan pertemuan yang berhasil dengan Modi di New Delhi pada Sabtu apabila mereka mengadakan mesyuarat.

“Hubungan dua hala selama 60 tahun terus berkembang ketika kita memperoleh manfaat daripada perkongsian strategik yang kita jalin dengan India,” kata Najib.

Perdana Menteri berkongsi sesetengah daripada persetujuan yang dicapai hasil pertemuan beliau dengan Modi termasuk berkaitan kerjasama pertahanan dan keselamatan.

Najib berkata, Malaysia akan terus bekerjasama rapat dan meningkatkan kerjasama dengan India untuk memastikan kedua-dua negara itu serta rantau ini terus aman.

“Kami juga menegaskan komitmen kami untuk memerangi sebarang bentuk keganasan dan ekstremisme. Perdana Menteri Modi khususnya berminat dengan program deradikalisasi Malaysia dan kami lebih daripada gembira untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman dengan India,” kata beliau.

Mengenai Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA), kedua-dua negara bersetuju bahawa mereka memerlukan perjanjian perdagangan bebas yang baru untuk menggiatkan perdagangan antara negara bukan saja di rantau berkenaan tetapi juga di seluruh dunia.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 5 April 2017 @ 3:55 AM