RAKYAT Palestin mencari mangsa yang terselamat akibat serangan udara Israel di kejiranan Al-Daraj. FOTO AFP
RAKYAT Palestin mencari mangsa yang terselamat akibat serangan udara Israel di kejiranan Al-Daraj. FOTO AFP
Reuters

The Hague: Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), Badan kehakiman tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang mengarahkan Israel menghentikan operasi ketenteraannya di Rafah, semalam mengundang pelbagai reaksi.

Jurucakap rasmi Hamas, Basem Naim

"Kami mengalu-alukan keputusan mahkamah dunia yang meminta pasukan penjajah Zionis untuk menamatkan pencerobohan tenteranya ke atas Rafah. Kami percaya ia tidak mencukupi kerana pencerobohan pendudukan di seluruh Semenanjung Gaza dan khususnya di utara Gaza adalah sama kejam dan berbahaya.

"Kami menyeru Majlis Keselamatan PBB untuk segera melaksanakan tuntutan mahkamah dunia ini sebagai langkah praktikal untuk memaksa Zionis melaksanakan keputusan itu.

"Kami mengalu-alukan permintaan mahkamah membenarkan jawatankuasa penyiasatan sampai ke Semenanjung Gaza untuk menyiasat tindakan perang pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin dan Hamas berjanji bekerjasama dengan jawatankuasa penyiasatan."

Jurucakap pihak berkuasa Palestin, Nabil Abu Rudeineh

"Pihak presiden mengalu-alukan keputusan yang dikeluarkan ICJ yang mewakili konsensus antarabangsa mengenai tuntutan menghentikan perang habis-habisan ke atas Gaza."

Israel

Kenyataan bersama Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Luar:

"Tuduhan Afrika Selatan terhadap Israel di ICJ di The Hague mengenai 'pembunuhan beramai-ramai' adalah palsu, keterlaluan dan menjijikkan.

Israel tidak pernah dan tidak akan menjalankan kempen ketenteraan di kawasan Rafah yang membawa kepada pemusnahan penduduk sivil Palestin, secara keseluruhan atau sebahagiannya."

Ketua Pembangkang, Yair Lapid

"Waran tangkap Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) adalah kegagalan moral sepenuhnya. Kita tidak boleh menerima perbandingan keterlaluan antara Netanyahu dan (pemimpin Hamas) Sinwar, antara pemimpin Israel dan pemimpin Hamas.

"Hakikat bahawa mahkamah di The Hague tidak membuat kaitan dalam keputusannya antara pemberhentian pertempuran di Rafah dan membebaskan tebusan serta hak Israel untuk mempertahankan diri daripada keganasan adalah keruntuhan moral dan bencana moral."

Bekas Duta Israel ke PBB, Danny Danon

"Ketika hakim ICJ di The Hague berhasrat untuk selesa dan kembali kepada keluarga mereka, 125 tebusan merana dalam terowong. Israel tidak akan menghentikan perang sehingga tebusan kami dibawa pulang dan Hamas dikalahkan sepenuhnya."

Menteri Kabinet Perang, Benny Gantz

"Negara Israel memulakan kempen yang adil dan perlu berikutan pembunuhan beramai-ramai rakyatnya, keganasan seksual yang menjijikkan yang dilakukan terhadap wanitanya, penculikan anak-anaknya dan roket ditembak ke bandar-bandarnya.

"Kami akan terus beroperasi mengikut undang-undang antarabangsa di mana-mana sahaja kami mungkin beroperasi, sambil melindungi sebaik mungkin penduduk awam. Bukan kerana ICJ, tetapi kerana siapa kami dan nilai yang kami pertahankan."

Jurucakap kerajaan Israel (sebelum keputusan ICJ itu)

"Tiada kuasa di Bumi akan menghalang Israel daripada melindungi rakyatnya dan mengejar Hamas di Gaza".

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih

"Kami telah jelas dan konsisten mengenai pendirian kami mengenai Rafah."

Presiden Afrika Selatan, Cyril Ramaphosa

"Afrika Selatan mengalu-alukan perintah yang diputuskan oleh ICJ hari ini. Kami amat bimbang bahawa Israel mengehadkan tahap bantuan yang diperlukan daripada memasuki Gaza dan telah menyasarkan infrastruktur bantuan serta bantuan secara sistematik di Gaza.

Diplomat Utama Kesatuan Eropah (EU), Josep Borrell

"Apakah jawapan (EU) kepada keputusan ICJ yang telah dikeluarkan hari ini, apakah kedudukan kita? Kita perlu memilih antara sokongan kita kepada institusi kedaulatan undang-undang antarabangsa atau sokongan kami kepada Israel."

Menteri Luar Belgium Hadja Lahbib

"Belgium menggesa pelaksanaan segera keputusan itu. Keganasan dan penderitaan manusia di Gaza mesti dihentikan. Kami menyeru gencatan senjata, pembebasan tebusan dan rundingan untuk dua negara."

NGO Pematuhan Hak Global

"Keputusan adalah satu lagi teguran terhadap tindakan Israel yang tidak mempedulikan undang-undang antarabangsa dan kewajipan melindungi orang awam dalam konflik.

"Yang penting, ia memberi pengiktirafan kritikal kepada mangsa yang terselamat dan masyarakat yang hidup di bawah serangan ini bahawa rejim menyalahi undang-undang. Keputusan itu mungkin akan memberi tekanan dan perhatian antarabangsa terhadap Israel .

Menteri Luar Jordan, Ayman Safadi

"Sekali lagi, ICJ mendedahkan jenayah perang Israel di Gaza. Dan sekali lagi, kerajaan Israel bertindak balas dengan penghinaan terhadap undang-undang antarabangsa, enggan mematuhi perintah mahkamah. UNSC mesti memikul tanggungjawab menamatkannya.

Pendakwa Jenayah Perang, Reed Brody

"ICJ membuat keputusan bersejarah yang bertindak balas keadaan semakin meruncing di Gaza. Mahkamah melepasi peringkat pertama dengan mengarahkan Israel menghentikan operasi ketenteraan tertentu serta membuka lintasan Rafah dan lintasan lain serta membenarkan akses kepada misi pencarian fakta antarabangsa.

"Keputusan yang mengikat secara sah dan sangat spesifik ini menyebabkan Israel mempunyai ruang yang sangat sedikit.

Kementerian Luar Mesir

"Mesir menyeru Israel untuk mematuhi kewajipan undang-undangnya dalam rangka kerja Konvensyen Pencegahan dan Hukuman Jenayah Genosid dan undang-undang kemanusiaan antarabangsa. Israel perlu melaksanakan semua langkah sementara yang dikeluarkan oleh ICJ yang dianggap mengikat dan boleh dikuatkuasakan di sisi undang-undang kerana ia dikeluarkan oleh badan kehakiman antarabangsa tertinggi.

Kementerian Luar Arab Saudi

"Arab Saudi mengalu-alukan keputusan yang dikeluarkan oleh ICJ yang memerintahkan Israel menghentikan serta-merta serangan tentera atau sebarang tindakan lain di Rafah, mengikut Konvensyen mengenai Pencegahan dan Hukuman Jenayah Genosid."

Menteri Luar Norway, Espen Barth Eide

"Saya menjangkakan Israel akan melaksanakan langkah-langkah yang telah diperintahkan. Menghormati mahkamah dan fungsinya, termasuk pihak berkuasa untuk memerintahkan langkah sementara, adalah penting untuk mengukuhkan undang-undang antarabangsa dan perintah undang-undang antarabangsa."

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 25 Mei 2024 @ 10:03 AM