Mendiang Saulos Chilima maut dalam nahas kapal terbang awal minggu ini. FOTO Agensi
Mendiang Saulos Chilima maut dalam nahas kapal terbang awal minggu ini. FOTO Agensi
AFP

Malawi: Sebuah kenderaan dalam konvoi perarakan pengebumian mendiang naib presiden Malawi merempuh orang yang berkabung di sebuah kampung pada malam Ahad, membunuh empat orang dan mencederakan 12 lagi.

Ia adalah sebahagian daripada kereta iringan kenderaan membawa mendiang Saulos Chilima, yang maut dalam nahas kapal terbang awal minggu ini.

Kenderaan itu merempuh orang ramai di Ntcheu sebuah kampung di tengah Malawi.

Kereta itu, bersama-sama kenderaan tentera, polis dan awam yang lain, menuju ke Nsipe, kampung asal Chilima, 180 kilometer (110 batu) ke selatan ibu kota Lilongwe, sebelum pengebumiannya pada Isnin – yang diisytiharkan sebagai cuti umum.

"Akibat rempuhan itu, dua pejalan kaki wanita dan dua lelaki mengalami kecederaan parah di kepala dan beberapa patah tulang dan meninggal dunia ketika menerima rawatan," kata satu kenyataan polis.

Jurucakap polis Peter Kalaya memberitahu AFP 12 orang lagi cedera.

Beribu-ribu orang berbaris di jalanan untuk melihat sekilas keranda naib presiden.

Seorang saksi memberitahu AFP bahawa kenderaan itu terjunam ke arah kumpulan itu ketika ia cuba melarikan diri dari orang ramai yang tidak menentu.

Felix Njawala, jurucakap parti Chilima, berkata terdapat sedikit ketegangan di sepanjang laluan itu kerana orang yang berkabung menuntut perarakan berhenti supaya mereka dapat melihat keranda.

"Di Dedza, orang ramai menyekat jalan dan menuntut untuk melihat keranda.

"Hanya apabila konvoi berhenti barulah orang ramai ditenangkan dan konvoi dapat diteruskan," sambil menambah bahawa dalam beberapa keadaan orang membaling batu ke arah konvoi.

Walaupun beliau mengakui bahawa penyokong parti mempunyai soalan, beliau menyeru mereka untuk mengekalkan keamanan.

Parti itu sendiri pada Khamis menuntut siasatan terhadap nahas pesawat itu.

Chilima meninggal dunia pada Isnin bersama lapan yang lain apabila sebuah pesawat tentera dalam penerbangan dalaman terhempas ke dalam Hutan Chikangawa Malawi dalam kabus tebal.

Serpihan pesawat itu ditemui pada Selasa.

Partinya, United Transformation Movement (UTM), bersekutu dengan Parti Kongres Malawi (MCP) pimpinan Presiden Lazarus Chakwera pada pilihan raya presiden 2020, meletakkan tiket bersama.

Semasa melihat mayat awam di stadium di Lilongwe pada petang Ahad, Chakwera meminta siasatan bebas terhadap kemalangan itu.

"Orang ramai ingin tahu bagaimana pesawat yang membawa Naib Presiden dan yang lain hilang dan terhempas. Saya juga ingin tahu apa yang berlaku," katanya.

Pesawat itu, sebuah Malawi Army Air Wing Dornier 228-202K, hilang selepas ia gagal mendarat di bandar utara Mzuzu akibat cuaca buruk dan diarah pulang ke ibu negara.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 17 Jun 2024 @ 9:13 AM