TCHOUAMENI sedar Perancis dikritik kerana mempamerkan persembahan kurang meyakinkan. FOTO AFP
TCHOUAMENI sedar Perancis dikritik kerana mempamerkan persembahan kurang meyakinkan. FOTO AFP
AFP

Paderborn: Pemain tengah Perancis, Aurelien Tchouameni berkata, dia tidak bimbang dengan kritikan terhadap prestasi pasukan setakat ini di Euro 2024 kerana pasukan pilihan itu berada di ambang tempat ke 16 terakhir.

"Sesetengah orang mahu menang dan melakukannya dengan bermain dengan baik, dan yang lain hanya mahu menang. Secara peribadi saya hanya mahu menang, sama ada kami bermain dengan baik atau tidak," kata bintang Real Madrid itu kepada pemberita di pangkalan pasukan Perancis di Paderborn.

"Perkara paling penting ialah menang dan mendapat tiga mata kerana saya fikir pada penghujung karier kami apa yang kami akan ingat ialah apa yang kami menang, bukan bagaimana kami bermain."

Naib juara Piala Dunia 2022 itu akan beraksi di perlawanan terakhir Kumpulan D pada Rabu menentang Poland di Dortmund dengan mengumpul empat mata daripada dua perlawanan.

Mereka menewaskan Austria 1-0 dalam perlawanan pembukaan selepas Maximilian Woeber melakukan jaringan sendiri, dan kemudian seri 0-0 dengan Belanda di Leipzig tanpa kehadiran Kylian Mbappe yang cedera.

Les Bleus sering dikritik pada masa lalu kerana tidak bermain bola sepak yang lebih luas di bawah jurulatih Didier Deschamps.

Mereka terus memenangi Piala Dunia 2018 selepas berhempas-pulas melalui peringkat kumpulan, mencatat kemenangan tipis 2-1 ke atas Australia hasil sepakan penalti dan gol sendiri, kemudian mengetepikan Peru 1-0 sebelum seri 0-0 menentang Denmark.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 23 Jun 2024 @ 9:24 PM