MBAPPE memegang hidungnya yang dikatakan patah akibat pelanggaran. FOTO Reuters
MBAPPE memegang hidungnya yang dikatakan patah akibat pelanggaran. FOTO Reuters
AFP

Dusseldorf: Gol sendiri oleh Maximilian Woeber menjadi penentu apabila Perancis memulakan kempen Euro 2024 mereka dengan kemenangan tipis 1-0 ke atas Austria pagi tadi.

Situasi penting itu berlaku tujuh minit sebelum separuh masa pertama berakhir di Duesseldorf apabila Woeber secara tidak sengaja menanduk masuk bola hantaran Kylian Mbappe ke dalam gawangnya sendiri.

Walaupun menang, Perancis menghadapi cabaran yang mencabar, terutamanya selepas Mbappe terpaksa digantikan akibat hidungnya patah.

Austria menunjukkan peningkatan yang ketara di bawah Ralf Rangnick dan sering memberikan kesukaran kepada naib juara Piala Dunia 2022 itu, yang hilang khidmat Mbappe pada penghujung perlawanan selepas tercedera dalam satu perlanggaran.

Dia sebelum itu gagal menyudahkan peluang terbaik yang membolehkan Perancis menang dengan lebih besar, dan sumber berdekatan berkenaan mengesahkan Mbappe patah hidung dalam perlanggaran tidak sengaja dengan Kevin Danso.

"Dia berada dalam keadaan kurang baik. Hidungnya cedera teruk. Ini adalah titik hitam buat kami," kata jurulatih Perancis Didier Deschamps, tanpa mengesahkan tahap kecederaan berkenaan.

"Kami ada peluang untuk menutup perlawanan dan memang benar bahawa kami boleh menjadi lebih tepat dalam serangan, tetapi ia tetap sangat baik bermula dengan kemenangan," kata Deschamps mengenai keputusan itu.

Walaupun Mbappe cedera, Perancis lega dapat mencatat kemenangan selepas persediaan yang diganggu oleh perbincangan politik berbanding bola sepak.

Mbappe dan pemain Perancis yang lain banyak menjawab soalan dari media dalam beberapa hari terakhir mengenai pilihan raya di negara itu.

Sebarang kesilapan akan menimbulkan spekulasi bahawa fokus mereka tidak sepenuhnya terarah kepada pertandingan.

Sebaliknya, keputusan ini membolehkan Perancis meraih tiga mata dalam Kumpulan D bersama Belanda, yang menewaskan Poland 2-1.

Perancis dan Belanda bertemu di Leipzig Sabtu ini, manakala Austria berhadapan dengan Poland pada hari yang sama di Berlin.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 18 Jun 2024 @ 7:08 AM