STOJKOVIC puas hati corak permainan Serbia. FOTO Reuters
STOJKOVIC puas hati corak permainan Serbia. FOTO Reuters
Reuters

Munich: Pengurus Dragan Stojkovic memuji serangan berterusan Serbia dan rembatan ke arah gawang yang memperoleh gol penyamaan terakhir dalam pertembungan Kumpulan C Euro 2024 menentang Slovenia sebentar tadi dan mengekalkan harapan mereka di kejohanan itu.

Tandukan oleh pemain gantian, Luka Jovic pada masa tambahan menafikan gol pembukaan Zan Karnicnik pada minit ke-69 untuk Slovenia, dalam permainan yang turun naik di mana Serbia melakukan 15 percubaan ke gawang.

"Kami tidak berputus asa, kami percaya sehingga ke penghujung dan hasilnya datang sebagai ganjaran kerana percaya. Bagi kebanyakan orang perlawanan itu sudah berakhir tetapi bagi kami ia tidak," Stojkovic memberitahu pemberita.

"Statistik kami jauh lebih baik, daripada peluang dicipta kepada percubaan tepat ke sasaran. Tetapi matlamat adalah yang penting. Adalah penting untuk kami memastikan keputusan seri itu, walaupun kesebelasan utama menunjukkan idea kami adalah untuk menang dan menjaringkan gol – bermain bola sepak yang menarik dan menyerang."

Diletakkan sebagai pasukan pilihan pada perlawanan itu, Serbia enggan menerima kekalahan mengejut kepada Slovenia.

Walaupun bukan keputusan yang beliau inginkan, Stojkovic menyatakan dirinya berpuas hati.

"Bilangan peluang yang kami cipta - penguasaan bola, rembatan ke gawang - kami mahukan permainan yang menyerang, kami mahu mencipta peluang. Ini adalah keputusan yang mengekalkan kami dalam permainan dan kami menantikan perlawanan terakhir."

Serbia tewas 0-1 kepada England dalam perlawanan pembukaan mereka dan menentang Denmark Rabu ini.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 21 Jun 2024 @ 1:25 AM