PEMAIN Chelsea kecewa dengan kekalahan ke atas Everton. FOTO Reuters
PEMAIN Chelsea kecewa dengan kekalahan ke atas Everton. FOTO Reuters
AFP

Liverpool: Pengurus Chelsea, Mauricio Pochettino berkata pasukannya memerlukan pengukuhan dalam pasaran perpindahan selepas kekalahan 0-2 di Everton, walaupun kelab itu membelanjakan £1 bilion (RM5.87 bilion) untuk pemain baharu sejak 18 bulan lalu.

Kemenangan ketiga berturut-turut melonjakkan Everton empat mata di hadapan zon penyingkiran ketika The Toffees diganggu dengan potongan 10 mata kerana melanggar peraturan kewangan.

Abdoulaye Doucoure membuka tirai jaringan sebelum gol pertama Lewis Dobbin di Everton menyebabkan satu lagi kekalahan yang merosakkan ke atas Pochettino.

Tanpa penalti kerana melanggar peraturan kewangan, yang dirayu oleh Everton, anak buah Sean Dyche akan berada empat mata di atas Chelsea di pertengahan liga.

Kekalahan ketujuh dalam 16 perlawanan liga menyaksikan Chelsea tergelincir ke bahagian bawah, di belakang jiran London barat, Fulham.

"Kita perlu menganalisis realiti. Kami perlu berbincang dan cuba menambah baik dalam pasaran perpindahan seterusnya," kata Pochettino.

Ia adalah cerita yang biasa bagi Pochettino ketika Chelsea mendominasi permainan tetapi gagal memperoleh kemenangan.

Buat kali ketiga musim ini Chelsea tewas walaupun menikmati penguasaan bola lebih 70 peratus.

"Bola sepak adalah mengenai menjaringkan gol dan kami tidak klinikal di hadapan gawang," tambah bekas bos Tottenham itu.

Pochettino merayu untuk bersabar ketika beliau cuba membentuk bersama pelbagai bakat muda yang mahal.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 11 Disember 2023 @ 3:02 PM