LUKAKU (kanan) masih belum mencetak nama sebagai penjaring gol selepas dua perlawanan. FOTO AFP
LUKAKU (kanan) masih belum mencetak nama sebagai penjaring gol selepas dua perlawanan. FOTO AFP
AFP

Stuttgart: Pertahanan Belgium, Arthur Theate berkata, dia pasti nasib Romelu Lukaku akan berubah selepas menyaksikan tiga gol dinafikan dalam dua perlawanan pertama pasukannya di Euro 2024.

Lukaku adalah penjaring terbanyak Belgium sepanjang zaman dengan 85 gol tetapi masih belum menambah jumlah itu di Jerman, dengan satu lagi usaha dibatalkan dalam kemenangan 2-0 pagi tadi ke atas Romania di Cologne.

Dia mencipta gol pembukaan untuk Youri Tielemans pada minit kedua dan menjadi ancaman berterusan kepada pertahanan Romania, tetapi jaringannya pada separuh masa kedua dinafikan oleh Video Bantuan Pengadil (VAR) kerana ofsaid.

Itu berlaku selepas dia dua kali dinafikan oleh VAR dalam kekalahan mengejut Belgium 0-1 kepada Slovakia.

Lukaku mencipta rekod baharu Euro dengan 14 gol dalam kelayakan tetapi tidak menjaringkan gol di pentas utama sejak Euro 2020, termasuk di Piala Dunia 2022 selepas terpaksa pulang ke tanah air apabila mengalami kecederaan.

"Ia mungkin tidak mudah kerana ia adalah gol ketiganya yang tidak dibenarkan, tetapi saya fikir ia adalah malang apabila anda melihatnya ofsaid," kata Theate kepada pemberita.

"Ia sangat sukar untuk diterima kerana ia mungkin satu sentimeter (ofsaid), tetapi saya fikir dia berada dalam pemikiran yang baik.

"Dia sangat penting untuk kami, dia mencipta banyak peluang, banyak ruang, jadi jika dia meneruskan dan terus seperti ini, saya pasti dia akan menjaringkan banyak gol."

Keempat-empat pasukan dalam Kumpulan E memungut tiga mata menjelang aksi terakhir peringkat kumpulan, kali pertama yang berlaku dalam sejarah kejohanan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 23 Jun 2024 @ 7:41 PM