BELLA atau nama sebenarnya, Mila Sharmila. FOTO Ihsan keluarga
BELLA atau nama sebenarnya, Mila Sharmila. FOTO Ihsan keluarga
Alias Abd Rani


Batu Pahat: "Alhamdulillah, sebahagian rangka arwah Bella ditemukan tapi kami masih tunggu keputusan forensik.

"(Sebanyak) 90 peratus rangka ditemukan dipercayai milik Bella, mohon doakan supaya anggota lain dijumpai," kata kakak kepada arwah Bella, Norhisham Samsusah, 36, susulan penemuan sebahagian lagi rangka mangsa.

Menurut Norhisham atau lebih mesra panggilan Ayu, dia baru sahaja dimaklumkan mengenai penemuan rangka itu oleh polis.

Katanya, dia dimaklumkan sebahagian rangka itu ditemukan tidak jauh dari lokasi penemuan rangka Bella atau Mila Sharmila, 32, di dalam rumah sewa terbengkalai di Kampung Batu 7, Tongkang Pechah di sini.

"Kami bersyukur kerana hasrat mencari sebahagian rangka itu ditemui. Kami sangat berharap kesemuanya akan ditemukan sekali gus membuatkan kami tenang," katanya.

Pada 26 Januari lalu iaitu dua hari selepas pengebumian Bella, kakaknya mendedahkan mereka sekeluarga menitiskan air mata apabila mendapati jasad adik tersayangnya tanpa kedua-dua tangan dan kaki.

Kejadian itu disedari ketika Ayu dan ibunya, Noraini Salleh, 55, memandikan rangka tidak sempurna itu di Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru, selepas ujian DNA (asid deoksiribonukleik) mengesahkan ia adalah Bella.

Dalam catatan di Facebook, Ayu memberitahu mereka sekeluarga terkejut apabila melihat keadaan rangka Bella ketika dimandikan.

Dia memberitahu, tengkorak adiknya pecah disyaki dihentak objek tumpul, selain hanya tinggal sebahagian anggota hingga paras pinggul.

Susulan itu, keluarga arwah Bella memaklumkan mereka sudah membuat surat permohonan kepada polis untuk mencari sebahagian rangka yang belum ditemukan.

Pada 19 Januari lalu, penemuan rangka manusia tidak sempurna di dalam sebuah rumah terbengkalai di Tongkang Pecah di sini, merungkai misteri kehilangan Bella sejak 14 Disember tahun lalu.

Ibu tunggal kepada dua anak, Eusof Abdul Fatah, 4, dan Maream Isabel, 2, itu dilaporkan hilang selepas keluar bersama teman lelakinya.

Selepas 36 hari kehilangannya, rangka mangsa ditemukan susulan penahanan teman lelaki Bella, Mohammad Haikal Mahfuz, 24, sejurus lelaki itu tiba di tanah air selepas menunaikan umrah.

Lelaki itu yang juga bekas posmen kemudiannya didakwa di Mahkamah Majistret Batu Pahat pada 24 Januari lalu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 6 Mac 2024 @ 10:11 AM