FOTO HIASAN.
FOTO HIASAN.
BERNAMA

Seremban: Kerajaan Negeri Sembilan akan menambah kawasan penanaman padi di Londah, Gemas membabitkan 20 hektar tanah bagi meningkatkan pengeluaran beras di negeri ini, Dewan Undangan Negeri (DUN) diberitahu.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Keterjaminan Makanan dan Kos Sara Hidup negeri Datuk Seri Jalaluddin Alias berkata selain itu kerajaan negeri juga akan mewujudkan kawasan pembenihan padi bagi meningkatkan kualiti benih.

"Sememangnya kita akui bahawa bekalan beras putih tempatan (BPT) kurang, bukan saja dalam negara malah beberapa negara atas faktor termasuk sekatan dari India.

"Susulan itu, beberapa langkah intervensi jangka pendek, sederhana dan panjang kita kemukakan untuk menghadapi kekurangan bekalan BPT pada masa hadapan," katanya pada persidangan DUN Negeri Sembilan di sini hari ini.

Menurut Jalaluddin, kerajaan negeri juga setakat ini belum mengambil keputusan untuk mengenakan syarat tertentu bagi pembelian BPT termasuk kepada warga asing kerana bekalan beras masih mencukupi.

Beliau menjawab soalan tambahan Mohamad Hanifah Abu Baker (PN-Labu) yang ingin tahu sama ada kerajaan negeri mempunyai rancangan strategik untuk membuka kawasan tanaman padi serta langkah memastikan hak membeli BPT diutamakan kepada rakyat tempatan.

Dalam pada itu, Jalaluddin berkata bagi tempoh 20 hingga 26 September lalu, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) negeri menerima 130 tan metrik BPT menerusi program intervensi BPT yang diedarkan kepada lima outlet FAMA di seluruh negeri.

Katanya selain itu, di bawah Pakej Peningkatan Hasil Padi, pesawah mendapat pelbagai manfaat untuk pembangunan sawah merangkumi pembaikan infrastruktur ladang, sistem pengairan dan program transformasi teknologi seperti penggunaan dron untuk tujuan pembajaan dan racun di sawah.

Beliau berkata demikian menjawab soalan asal Mohamad Hanifah mengenai langkah kerajaan negeri membantu rakyat berikutan kenaikan harga beras dan inisiatif membantu pesawah untuk meningkatkan produktiviti.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 12 Oktober 2023 @ 12:32 PM