ANGIE. FOTO YouTube.
ANGIE. FOTO YouTube.
Omar Ahmad


Kulai: Ibu kepada Chong Sum Yee atau Angie, 22, rakyat Malaysia yang hilang di Thailand sejak 2 Jun lalu, bimbang dengan keselamatan anak gadisnya.

Chee Choy Won, 50, berkata, semalam Angie ada berhubung dengannya menerusi aplikasi audio WhatApps namun hanya memberitahu dia berada di Thailand tanpa butiran lanjut.

Katanya, dia yakin anaknya masih selamat namun bimbang sekiranya menjadi mangsa sindiket pemerdagangan manusia atau scammer.

"Saya cuba menghubungi Angie malam tadi namun tidak berjawab. Tidak lama kemudian, dia menghubungi saya semula dan mengatakan dia dalam keadaan sihat dan sangat bahagia di sana, namun suaranya kedengaran agak tertekan.

"Malah, dia turut meminta saya menarik balik laporan polis yang dibuat sebelum memutuskan panggilan. Selepas itu dia tidak dapat dihubungi lagi, mesej dihantar melalui WhatsApp tidak dibaca," katanya ketika ditemui di pejabat DAP Johor bersama Pengarah Pendidikan Politik DAP Johor, Alan Tee Boon Tsong di Taman Tropika di sini, hari ini.

CHOY Won menunjukkan gambar Angie. FOTO Omar Ahmad
CHOY Won menunjukkan gambar Angie. FOTO Omar Ahmad

Sementara itu, Boon Tsong berkata, pada 4 Jun lalu, dia bersama ibu mangsa pergi ke Chiang Mai, Thailand selepas mendapat panggilan polis negara itu berhubung kehilangan Angie.

Katanya, segala butiran Angie di sana sangat terperinci namun jejaknya tidak dapat dikesan.

"Mereka menyatakan laporan selesai dan meminta keluarga ke Thailand untuk mendengar status terkini.

"Polis memaklumkan Angie memang tiba di Thailand namun kemungkinan besar dia sudah meninggalkan negara itu dan pergi ke Myanmar," katanya.

Pada 7 Jun lalu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) bekerjasama dengan Polis Antarabangsa (Interpol) untuk membantu pihak berkuasa Thailand mengesan rakyat Malaysia yang dilapor hilang di Chiang Mai.

Setiausaha Polis Malaysia, Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin dilaporkan berkata, selain tiga pihak itu, usaha mengesan Angie turut membabitkan kerjasama pihak berkuasa Myanmar.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 10 Jun 2023 @ 2:07 PM