PELARIAN Rohingya duduk di atas badan bot yang terbalik di luar pantai barat Aceh. FOTO Reuters
PELARIAN Rohingya duduk di atas badan bot yang terbalik di luar pantai barat Aceh. FOTO Reuters
AFP

Meulaboh, Indonesia: Pihak berkuasa Indonesia menyelamatkan sekurang-kurangnya 69 pelarian Rohingya pada Khamis dan membawa mereka ke pantai selepas bot mereka karam, sehari sebelumnya, menurut seorang wartawan AFP di atas kapal penyelamat itu.

Pasukan penyelamat bergegas menyelamatkan kumpulan Rohingya itu selepas ternampak mereka berada di dalam air, terkandas dan duduk di atas sebuah bot yang terbalik di luar pantai wilayah barat Aceh.

Pelarian Rohingya yang kebanyakannya beragama Islam dianiaya teruk di Myanmar, dan beribu-ribu orang mempertaruhkan nyawa mereka setiap tahun dalam perjalanan laut yang panjang dan mahal, selalunya menaiki bot, untuk cuba sampai ke Malaysia atau Indonesia.

"69 orang dipindahkan hari ini oleh pasukan mencari dan menyelamat," kata wartawan itu.

Rakaman dari bot yang dilihat AFP menunjukkan lelaki, wanita dan kanak-kanak dibawa ke tempat selamat oleh agensi mencari dan menyelamat tempatan.

Bot kayu kumpulan pelarian itu dan sebuah lagi kapal yang cuba membantu mereka, kedua-duanya terbalik pada Rabu, dengan mangsa yang terselamat menganggarkan kira-kira 150 Rohingya berada di dalamnya dengan berpuluh-puluh orang dilaporkan hanyut.

Pada Rabu, enam individu Rohingya diselamatkan oleh nelayan.

"Memandangkan hari gelap, proses itu sukar dan mereka tidak dapat menemukan mereka. Pagi ini, pasukan akan terus mencari dan menyelamatkan mereka," kata Faisal Rahman, sekutu perlindungan agensi pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR).

Seorang daripada mangsa yang terselamat berkata, berpuluh-puluh pelarian dihanyutkan arus dan hilang atau dikhuatiri mati.

"Saya berkomunikasi dengan seorang daripada enam orang yang diselamatkan oleh penduduk tempatan. Dia mengatakan bot itu membawa 151 orang. Sebaik bot itu terbalik, kira-kira 50 orang mungkin hilang dan meninggal dunia," kata Rahman.

"Kami masih berkoordinasi dengan agensi kerajaan masing-masing untuk melakukan yang terbaik untuk menyelamatkan seramai mungkin nyawa."

Polis tempatan dan kerajaan wilayah tidak menjawab permintaan untuk komen.

Dari pertengahan November hingga akhir Januari, 1,752 pelarian, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, mendarat di wilayah Aceh dan Sumatera Utara di Indonesia, menurut Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR)

Agensi itu berkata, ia adalah kemasukan terbesar ke negara majoriti Islam itu sejak 2015.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 21 Mac 2024 @ 1:51 PM