PETUGAS kesihatan mengumpul sampel di sebuah parkir yang dijadikan lokasi ujian saringan Covid-19 di Bangkok. FOTO AFP
PETUGAS kesihatan mengumpul sampel di sebuah parkir yang dijadikan lokasi ujian saringan Covid-19 di Bangkok. FOTO AFP
BERNAMA

Bangkok: Thailand merancang untuk memberi vaksin Covid-19 kepada 5.2 juta murid berumur lima hingga 11 tahun.

Jurucakap kerajaan Thanakorn Wangboonkongchana berkata, Perdana Menteri Prayuth Chan o-cha sudah mengarahkan Kementerian Pendidikan untuk menjelaskan kepada ibu bapa dan membenarkan anak-anak mereka disuntik.

"Kementerian Pendidikan dijangka membuka pendaftaran vaksin dalam talian untuk kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun menjelang akhir bulan ini," katanya dalam satu kenyataan.

Sementara itu, Pengarah Biro Komunikasi Risiko dan Pembangunan Tingkah Laku Kesihatan Jabatan Kawalan Penyakit, Dr Sumanee Watcharasin berkata, kerajaan mendapatkan vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 untuk kumpulan kanak-kanak itu.

Beliau berkata, vaksin itu dijangka tiba akhir bulan ini atau awal bulan depan.

"Suntikan vaksin akan bermula dengan kanak-kanak berumur 11 tahun dan diikuti urutan umur mereka," katanya.

Bulan lalu, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Thailand meluluskan penggunaan vaksin Pfizer-BioNTech untuk kanak-kanak berumur antara lima dan 11 tahun.

Sementara itu, Dr Sumanee berkata, walaupun kes Covid-19 dikesan di sekolah, belum ada rancangan untuk menutupnya kerana sekolah telah melaksanakan langkah kawalan yang berkesan untuk membendung penularan Covid-19.

Sehingga Selasa, 95 peratus pelajar berumur 12 tahun ke atas sudah menerima suntikan dos pertama Covid-19, manakala 70 peratus lengkap divaksin.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 13 January 2022 @ 8:20 AM