IZAGIRRE juara peringkat ke-12. -FOTO Reuters
IZAGIRRE juara peringkat ke-12. -FOTO Reuters
AFP

Belleville, Perancis: Pelumba Basque, Ion Izagirre berjaya meloloskan diri untuk memenangi peringkat ke-12 Tour de France (TdF) ketika juara bertahan Jonas Vingegaard mengekalkan kedudukan selaku pendahuluan dengan kelebihan tipis dalam pertarungannya dengan Tadej Pogacar.

Selepas perlumbaan pantas melalui ladang anggur Beaujolais, Vingegaard kini hanya 17 saat di hadapan Pogacar dalam kedudukan keseluruhan menjelang tiga hari pertarungan di pergunungan yang disifatkan pelumba Denmark itu sebagai "penentu."

Perlumbaan itu diprogramkan untuk penamat di gunung marquee di puncak Le Grand Colombier di banjaran gunung Jura - halangan biasa pada buat peserta baru-baru ini.

"Esok akan menjadi hari yang menentukan," kata Vingegaard.

"Ia adalah pendakian yang panjang dan sukar, semuanya bergantung kepada siapa yang berasa baik dan siapa yang tidak," tambahnya.

Pogacar, pemenang Jelajah pada 2020 dan 2021, berkata: "Saya mahu memenanginya. Ia adalah pendakian yang baik, jika saya mempunyai kaki saya akan menyerang. Saya sepatutnya baik."

Pogacar menambah dia mahukan kemenangan lebih awal sebelum Grand Colombier.

Untuk rekod ia kemenangan kedua untuk pasukan Izagirre, Cofidis selepas Victor Lafay menang di San Sebastian dan juga kemenangan kedua Basque selepas Pello Bilbao memenangi peringkat 10 pada hari Selasa.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 14 Julai 2023 @ 8:38 AM