BELANDA dikatakan mengamalkan taktik pragmatik ketika berdepan Perancis. FOTO AFP
BELANDA dikatakan mengamalkan taktik pragmatik ketika berdepan Perancis. FOTO AFP
Reuters

Berlin: Austria dan Belanda bertemu dalam perlawanan terakhir Kumpulan D Euro 2024 mereka Rabu ini dengan nasib mereka berada di tangan mereka sendiri dan kedua-dua pasukan masih boleh menamatkan saingan di dua teratas dan menjamin tempat 16 terakhir.

Belanda mendahului kumpulan dengan empat mata di hadapan Perancis menerusi kelebihan gol, dengan Austria di tempat ketiga mengumpul tiga mata selepas bangkit daripada kekalahan 0-1 kepada Perancis untuk menewaskan Poland 3-1 hasil persembahan yang luar biasa.

Kemenangan ke atas Poland menghidupkan kempen Austria tetapi mereka masih mempunyai kerja yang perlu dilakukan.

"Jika kami melakukan kira-kira, kami masih belum berjaya, kami memerlukan sekurang-kurangnya satu mata lagi - anda boleh katakan dengan empat mata ia sudah pasti akan mara ke pusingan kalah mati," kata jurulatih Austria Ralf Rangnick kepada pemberita.

Kekalahan kedua Poland dalam dua perlawanan memastikan mereka tidak boleh mara, meninggalkan Austria, Belanda dan Perancis bersaing untuk dua tempat teratas, atau menjadi antara empat pasukan terbaik tempat ketiga, yang juga akan menghantar mereka ke pusingan 16 terakhir.

Keputusan seri tanpa jaringan dengan Perancis semalam tidak menyemarakkan semangat penyokong Belanda apabila pasukan Ronald Koeman menggunakan pendekatan pragmatik.

"Ada kalanya semasa perlawanan kami tidak begitu bersemangat dan itu mungkin disebabkan fakta bahawa kami menentang lawan yang hebat, Perancis," kata Koeman.

"Tetapi kami mempunyai empat mata daripada dua perlawanan dan menentang pasukan pilihan besar. Saya akan memikirkan untuk itu terlebih dahulu, saya gembira," tambahnya.

Austria, sebaliknya, bermain dengan hebat dan mengharungi kesukaran menentang Poland, menempuh kesukaran pada separuh masa pertama dan menjaringkan dua gol pada babak kedua untuk memastikan kemenangan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 23 Jun 2024 @ 8:34 PM