MBAPPE berada di bangku simpanan menyaksikan rakan sepasukannya beraksi menentang Belanda. FOTO AFP
MBAPPE berada di bangku simpanan menyaksikan rakan sepasukannya beraksi menentang Belanda. FOTO AFP
Reuters

Padre: Penyerang Perancis Kylian Mbappe terus menyambung pemulihan kecederaan patah hidungnya walaupun belum pasti sama ada dia akan bermain pada hari Rabu dalam perlawanan terakhir kumpulan pasukannya di Euro, kata jurulatih Didier Deschamps.

Deschamps tidak mendedahkan rancangannya dalam program televisyen Telefoot Perancis, dengan enggan menyatakan sama ada Mbappe akan beraksi menentang Poland di Dortmund tetapi menawarkan berita meyakinkan untuk menyokong pemulihan kaptennya, yang patah hidungnya Selasa lalu dalam perlawanan pembukaan menentang Austria.

"Anda akan lihat (sama ada dia bermain atau tidak) tetapi semuanya berjalan ke arah yang betul, dia pulih daripada patah, lebam semakin berkurangan setiap hari, dan dia akan terbiasa dengan topengnya. Dia bermain dengan baik," kata Deschamps.

Berikutan keputusan seri 0-0 menentang Belanda di Leipzig semalam, di mana Mbappe kekal di bangku simpanan, terdapat banyak analisis di media Perancis mengenai kehebatan serangan pasukan itu, atau kekurangannya secara tiba-tiba.

Satu-satunya gol Perancis dalam tiga perlawanan terakhir mereka adalah jaringan sendiri oleh Maximilan Wober dari Austria dalam pertemuan pembukaan Kumpulan D mereka di Duesseldorf.

Bagaimanapun, Deschamps tidak memberikan apa-apa jawapan apabila ditanya sama ada beliau mungkin merubah barisan serangan, terutamanya apabila Perancis, dengan empat mata, kelihatan pasti akan layak ke pusingan 16 terakhir.

"Saya merancang satu pasukan yang akan memastikan kelayakan dan penamat terbaik dalam kumpulan. Kami akan sentiasa berharap untuk mendapatkan sedikit pemulihan (untuk sesetengah pemain). Anda simpulkan daripada itu apa yang anda mahukan", katanya.

Rakan sepasukan Mbappe, pada sidang akhbar, mencadangkan penyerang berusia 25 tahun itu bersemangat untuk bermain, terutamanya selepas sejam di padang semalam dalam aksi latihan menentang pasukan akademi tempatan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 23 Jun 2024 @ 7:57 PM