PERKONGSIAN Hattan di media sosial
PERKONGSIAN Hattan di media sosial
Zaara Talita

Kuala Lumpur: "Tahun lalu pada bulan puasa arwah tanam bunga di pusara arwah ibu, siapa sangka tahun ini arwah dikebumikan bersebelahan kubur ibu."

Demikian luah penyanyi popular Datuk Hattan yang masih berduka dengan pemergian arwah adiknya, Mohd Hatta Shahabuddin yang menghembuskan nafas terakhir pada semalam.

Hattan atau nama sebenarnya Mohd Shukri Shahabudin ketika dihubungi Harian Metro turut meluahkan rasa terkilan kerana tidak dapat berada di sisi adiknya kerana sudah pulang ke ibu kota sehari sebelum itu.

"Saya reda dengan pemergian arwah adik, namun arwah pergi pada bulan baik iaitu hari raya kelima. Arwah memang mempunyai masalah jantung namun masih terkawal dan tidak mengalami sebarang simptom sebelum itu.

"Pemergian arwah adalah secara mengejut. Apa yang berlaku adalah sebagai asbab kematian.

"Kami adik-beradik memang saling bersatu dan tidak bergaduh, jadi pemergian arwah satu kehilangan besar dalam keluarga. Sekitar jam 3.50 petang, arwah termuntah dan itu merupakan hembusan nafas terakhirnya," kata Hattan.

Penyanyi lagu Rendang Tak Berbuah itu menyifatkan adiknya sebagai tulang belakang di sebalik perniagaan yang diusahakan di mana arwah adalah akauntan yang menguruskan kewangannya.

"Kereta arwah pun masih lagi berada di bawah, tempat yang dia 'park' pun belum berubah lagi. Tahun lalu ketika bulan Ramadan, arwah menanam bunga pada pusara arwah ibu dan semalam dikebumikan selepas Zuhur bersebelahan pusara ibu.

"Arwah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Seri Menanti, Negeri Sembilan dan solat jenazah diimamkan oleh anak tunggal arwah yang berusia 17 tahun. Semoga arwah ditempatkan dikalangan yang soleh dan beriman," katanya. Terdahulu, berita duka mengenai pemergian adik lelaki Hattan dikongsikan oleh rakan terdekat menerusi paparan yang dimuat naik di Facebook.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 15 April 2024 @ 1:21 PM