GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
GAMBAR hiasan. FOTO Arkib NSTP
BERNAMA

Ipoh: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa kerajaan supaya lebih agresif dalam menangani isu majikan yang culas untuk menggajikan pekerja mengikut pelaksanaan perintah gaji minimum RM1,500 yang berkuat kuasa dua tahun lepas.

Presidennya, Mohd Effendy Abdul Ghani berkata, MTUC sentiasa menggesa kerajaan supaya lebih agresif dalam mengenal pasti majikan yang masih berdegil atau sering mencari jalan untuk mengurangkan kos penggajian.

"Seperti yang dinyatakan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli ketika membentangkan Kertas Putih Cadangan Dasar Gaji Progresif di Dewan Rakyat tahun lepas, terdapat 10 peratus lagi pekerja formal menerima gaji di bawah kadar gaji minimum iaitu RM1,500 sebulan," katanya pada sidang media di sini, malam tadi.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis Makan Malam MTUC dan Sambutan Hari Pekerja 2024 yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Kesihatan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Integrasi Nasional Perak, A Sivanesan.

Sebelum ini Perintah Gaji Minimum (PGM) 2022 berkuat kuasa mulai 1 Mei 2022 dengan kadar gaji minimum RM1,500 sebulan untuk semua sektor tanpa mengira wilayah bagi majikan yang menggajikan lima orang pekerja atau lebih.

Bagaimanapun, melalui peraturan sebelum ini, penguatkuasaan PGM bagi majikan yang menggajikan kurang lima pekerja ditangguhkan dari 1 Januari 2023 kepada 1 Julai 2023.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 1 Mei 2024 @ 9:47 AM