Muhamad Razis Ismail


VIVO secara rasmi memperkenalkan telefon pintar konsep Vivo APEX 2020 pada 28 Februari lalu di Beijing, China. Lebih dikenali sebagai inovasi ikonik, APEX 2020 meneruskan kejayaan terdahulu Vivo dengan menampilkan teknologi lebih canggih dengan membuat penemuan baru dalam kesan khas visual.

APEX 2020 adalah sebuah manifestasi revolusi penerokaan Vivo terhadap reka bentuk peranti pada masa hadapan.

Pengurus Besar Produk Vivo, Harry Hong berkata, APEX bukanlah hanya membabitkan 'konsep' atau 'imaginasi' sahaja.

"Ini ciptaan yang melangkaui pengalaman yang pernah dibawa ke dalam teknologi mudah alih berbanding sebelum ini.

"Melalui APEX 2020, kami bangga melihat wawasan Vivo sebagai sebuah syarikat teknologi terus ke sempadan teknologi mudah alih dan meneroka keluarbiasaan. Ia juga mempamerkan cita-cita kami untuk meletakkan APEX dalam teknologi inovatif dan membolehkan lebih ramai pengguna diberi kuasa oleh teknologi itu,"katanya.

Antara kelebihan dimiliki peranti konsep Vivo APEX 2020:

1. Paparan 120° 'FullView Edgeless'

 • APEX 2020 membawa Vivo kepada penerokaan baru dalam paparan 'Fullview' dan reka bentuk 'Super Unibody' sebenar. Ia memiliki saiz skrin 6.45 inci yang melengkung sehingga 120 darjah di kedua-dua sisi. Ini membantu 'menghilangkan' bahagian tepi dan 'bezel' daripada paparan hadapan. Butang fizikal digantikan butang tekanan maya- penderiaan. Dengan kata lain, APEX 2020 adalah gabungan kesan khas visual, sentuhan semulajadi dan interaksi manusia-peranti.


  2. Dengan kamera 'In Display', APEX 2020 menjadi perintis kemungkinan baru dalam mewujudkan kamera hadapan tanpa mekanikal.

 • Kamera hadapan yang tidak kelihatan hadir bersama reka bentuk 'Super Unibody' tanpa bukaan dan meluaskan ruang dalaman. Melalui inovasi susun atur piksel skrin dan reka bentuk litar ini, APEX 2020 berjaya meningkatkan transmisi cahaya skrin di bahagian kanan kamera depan sehingga enam kali dan mengurangkan gangguan optik, difraksi dan berkelip-kelip melalui satu siri pengoptimuman algoritma untuk meningkatkan kualiti fotografi. Kualiti imej akhir juga dipertingkatkan melalui satu siri pengoptimuman algoritma. Dengan kamera hadapan 16MP mempunyai cip fotosensitif piksel super 4 dalam 1, ia dapat merealisasikan inovasi menangkap imej yang jelas dengan kamera 'In-Display'.


  3. Zum Optik Berterusan 5x-7.5x dengan Resolusi Tinggi + Kualiti Imej Tinggi

 • APEX 2020 adalah telefon pintar pertama di dunia yang dilengkapi dengan Zum Optik Berterusan. Ia boleh mencapai zum optik berterusan dengan pembesaran antara 5x-7.5x dan menghasilkan imej resolusi tinggi dan berkualiti. Ia membolehkan pengguna mengekalkan kejelasan sepanjang masa sambil meningkatkan setiap perincian dengan berkesan. APEX 2020 dilengkapi dengan kombinasi "4-kumpulan lensa" dengan dua kumpulan tetap dan dua kumpulan boleh alih, yang mencapai zum berterusan tinggi dan fokus masa nyata pada satu masa. Dengan sokongan struktur periskop, keseluruhan modul hanya setebal 6.2 mm.


  4. Stabilisasi Gimbal.

 • Dengan ketibaan 5G, kandungan video telefon pintar menjadi keutamaan yang lebih besar. Untuk memenuhi permintaan pengguna untuk merakam kehidupan seharian di mana saja, bila-bila masa, Vivo berjaya 'membenam' struktur gimbal ke dalam kamera utama APEX 2020 selepas pembangunan teknikal jangka panjang dan pelbagai eksperimen. Ia mencapai penstabilan optik di arah cenderung depan belakang dan kiri-kanan dengan prestasi yang dipertingkatkan. Ujian makmal menunjukkan penstabilan ditingkatkan sehingga 200% berbanding sistem OIS tradisional. Di samping itu, integriti imej dipelihara sehingga ke tahap yang lebih tinggi. Ciri ini mengurangkan kekaburan yang disebabkan oleh tangan yang mengeletar. Pengguna juga boleh menikmati videografi yang lancar. Tidak perlu membawa peralatan lain kerana telefon bimbit ini tersedia untuk anda menangkap semua detik-detik indah ini termasuk pada waktu malam.


  5. Pengecas Vivo Super FlashCharge 60W tanpa wayar

 • APEX 2020 mempunyai revolusi vivo Super FlashCharge 60W tanpa wayar, yang mengecas semula telefon pintar dengan bateri 2000mAh hanya dalam 20 minit menawarkan pengalaman pengecasan lebih cepat daripada pengecasan dengan berwayar konvensional.


  6. Selain itu, APEX 2020 juga dilengkapi dengan inovasi seperti Skrin Generasi Ketiga, teknologi SoundCasting, menghilangkan tunafoto dan penjejak suara automatik. APEX 2020 membawa pengalaman pengguna yang menyeluruh dan kejutan yang tidak kesudahan kepada industri telefon pintar dan global pengguna.


  Untuk maklumat lanjut, sila lawati laman web rasmi Vivo atau Facebook Vivo.

  #APEX2020 #VisionBeyond

 • Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 3 Mac 2020 @ 1:46 PM