ASAP tebal dilihat di utara Semenanjung Gaza. FOTO AFP
ASAP tebal dilihat di utara Semenanjung Gaza. FOTO AFP
Reuters

Baitulmaqdis: Israel sedang bersiap sedia untuk pencerobohan darat ke atas Gaza, kata Perdana Menteri Benjamin Netanyahu dalam satu kenyataan yang disiarkan pada Rabu, tetapi enggan memberikan sebarang butiran mengenai masa atau maklumat lain mengenai operasi itu.

Beliau berkata, keputusan mengenai bila tentera akan memasuki kawasan Palestin, yang dikawal oleh gerakan Islam Hamas, akan diambil oleh kabinet perang khas kerajaan.

"Kami sudah membunuh beribu-ribu pengganas dan ini hanya permulaan," kata Netanyahu.

"Pada masa yang sama, kami bersiap sedia untuk serangan darat. Saya tidak akan menghuraikan bila, bagaimana atau berapa. Saya juga tidak akan menghuraikan pelbagai pengiraan yang kami buat, yang kebanyakannya tidak diketahui orang ramai dan begitulah keadaannya."

Israel melakukan pengeboman di Semenanjung Gaza yang padat dengan penduduk, berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas komuniti Israel yang mengorbankan kira-kira 1,400 orang. Lebih 6,500 rakyat Palestin terbunuh dalam pengeboman itu, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Netanyahu, yang setakat ini tidak bertanggungjawab atas kegagalan keselamatan yang membawa kepada serangan Hamas berkata, semua yang terbabit akan diminta dipertanggungjawabkan.

"Skandal itu akan disiasat sepenuhnya," katanya. "Semua orang perlu memberi jawapan, saya juga. Tetapi semua ini hanya akan berlaku selepas perang."

Terdahulu, memetik pegawai Amerika Syarikat (AS) dan Israel, Wall Street Journal melaporkan bahawa Israel bersetuju untuk menangguhkan pencerobohan ke atas Gaza buat masa ini, supaya AS boleh menyegerakan pertahanan peluru berpandu ke rantau itu.

Reuters pada Isnin melaporkan, Washington menasihatkan Israel untuk menangguhkan serangan darat dan memastikan Qatar - broker dengan pejuang Palestin - memaklumkan rundingan itu ketika cuba membebaskan lebih banyak tebusan dan bersedia untuk kemungkinan perang serantau yang lebih luas.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Oktober 2023 @ 8:04 AM