PENDUDUK Palestin menunggu untuk menerima bantuan makanan di Rafah. FOTO Reuters
PENDUDUK Palestin menunggu untuk menerima bantuan makanan di Rafah. FOTO Reuters
AFP

Baitulmaqdis: Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengarahkan tentera bersiap sedia untuk memindahkan ratusan ribu rakyat Palestin dari Rafah di Gaza, kata pejabatnya pada Jumaat.

Tindakan itu dilakukan selepas Washington memberi amaran tidak akan menyokong sebarang serangan darat ke atas bandar itu.

Penentangan sekutu utama Israel itu berlaku selepas Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden mengeluarkan kritikan paling kuat terhadap tindakan Netanyahu dalam perang, memberi amaran bahawa tindak balas terhadap serangan Hamas pada 7 Oktober adalah keterlaluan.

Dalam satu kenyataan, Netanyahu memberitahu pegawai tentera dan keselamatan untuk menyerahkan kepada Kabinet mengenai rancangan gabungan untuk memindahkan penduduk dan memusnahkan batalion pejuang Hamas yang bersembunyi di Rafah.

Rafah adalah pusat penduduk utama terakhir di Semenanjung Gaza yang masih belum dimasuki oleh tentera Israel, tetapi juga pintu masuk utama untuk bekalan bantuan yang sangat diperlukan.

Penduduk Palestin yang dipindahkan dari bandar dan bandar Gaza yang lain membanjiri Rafah, menyebabkan jumlah penduduknya melonjak kepada anggaran 1.3 juta, lebih separuh daripada 2.4 juta penduduk wilayah itu.

AS adalah penyokong antarabangsa utama Israel, memberikannya bantuan ketenteraan berbilion dolar.

Bagaimanapun, Jabatan Negara AS menyatakan tidak menyokong serangan darat di Rafah, memberi amaran bahawa, jika tidak dirancang dengan betul, operasi sedemikian berisiko mengundang bencana.

"Saya berpandangan, seperti yang kamu tahu, bahawa tindak balas di Gaza, di Semenanjung Gaza, melampaui batas.

"Terdapat ramai orang tidak bersalah yang kelaparan... dalam masalah dan mati, dan ia perlu dihentikan," kata presiden AS itu.

Saksi melaporkan serangan baru ke atas Rafah semalaman, selepas tentera Israel mempergiatkan serangan udara.

Imej AFP menunjukkan situasi di jalan dekat Rafah menyaksikan orang ramai beratur untuk mendapatkan bekalan air yang semakin berkurangan.

Kementerian kesihatan wilayah kendalian Hamas berkata, lebih 100 orang terbunuh dalam pengeboman termasuk sekurang-kurangnya lapan di Rafah.

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin (PRCS) berkata, tiga kanak-kanak terbunuh dalam serangan di Rafah, dengan ramai pelarian terperangkap dalam khemah berhampiran sempadan Mesir.

"Kami mendengar bunyi letupan besar di sebelah rumah kami... kami mendapati dua kanak-kanak syahid di jalan.

"Tiada tempat selamat di Rafah. Jika mereka menyerbu Rafah kita akan mati di rumah kita. Kami tiada pilihan. Kami tidak mahu pergi ke tempat lain," kata Jaber al-Bardini, 60.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 10 Februari 2024 @ 12:21 PM