Suar digambarkan di atas Gaza, dilihat dari Sderot di selatan Israel, 27 Oktober 2023. FOTO REUTERS
Suar digambarkan di atas Gaza, dilihat dari Sderot di selatan Israel, 27 Oktober 2023. FOTO REUTERS
Kepulan asap tebal akibat pengeboman Semenanjung Gaza menyerang bandar sempadan Israel Ashkelon pada malam 27 Oktober 2023 ketika pertempuran antara Israel dan pergerakan Hamas Palestin berterusan. FOTO AFP
Kepulan asap tebal akibat pengeboman Semenanjung Gaza menyerang bandar sempadan Israel Ashkelon pada malam 27 Oktober 2023 ketika pertempuran antara Israel dan pergerakan Hamas Palestin berterusan. FOTO AFP
Reuters dan AFP

Baitulmuqaddis: Pejuang sayap bersenjata Hamas berikrar akan berjuang habis-habisan menghadapi serangan zionis di dalam Gaza, selepas Israel memulakan operasi serangan darat di wilayah Palestin itu.

Hamas berkata lewat Jumaat pejuangnya bertempur dengan tentera Israel di bandar timur laut Beit Hanoun di Gaza dan di kawasan tengah Al-Bureij.

"Briged Al-Qassam bersedia sepenuhnya untuk menghadapi pencerobohan (Israel) dengan kekuatan penuh dan menggagalkan pencerobohannya," kata Hamas dalam satu kenyataan awal hari Sabtu.

"Netanyahu dan tenteranya yang kalah tidak akan dapat mencapai sebarang kemenangan," katanya merujuk kepada perdana menteri Israel.

"Ini sebagai tambahan kepada serangan yang dilakukan dalam beberapa hari lepas, tentera darat memperluaskan operasi mereka malam ini," kata jurucakap tentera Israel Laksamana Muda Daniel Hagari dalam taklimat berita yang disiarkan di televisyen pada petang Jumaat, menimbulkan persoalan sama ada tanah yang dinanti-nantikan. pencerobohan ke atas Gaza mungkin bermula.

Beliau berkata tentera udara Israel melakukan serangan meluas ke atas terowong yang digali oleh Hamas dan infrastruktur lain.

Al Jazeera, yang menyiarkan rakaman secara langsung semalaman menunjukkan beberapa letupan berlaku di Gaza apabila Israel turut melakukan serangan udara di sekitar kawasan hospital utama enklaf itu.

Reuters tidak dapat mengesahkan laporan serangan berhampiran Hospital Al Shifa di Bandar Gaza.

Tentera Israel menuduh Hamas pada hari Jumaat menggunakan hospital itu sebagai perisai untuk terowong dan pusat operasinya, dakwaan kumpulan itu dinafikan.

Sementara itu, AFP melaporkan Hamas dan pejuangnya sedang memerangi tentera Israel di dalam Gaza, selepas Israel berkata ia akan memperluaskan operasi daratnya di wilayah itu.

"Kami sedang menghadapi pencerobohan darat Israel di Beit Hanoun (di utara Semenanjung Gaza) dan di timur Bureij (di tengah)," kata Briged Ezzedine al-Qassam dalam satu kenyataan.

Hamas sebelum ini berkata ia "bersedia" untuk pencerobohan selepas serangan udara Israel memutuskan komunikasi di seluruh Semenanjung Gaza yang padat penduduk, diletupkan oleh pengeboman hampir tiga minggu.

Ahli kanan biro politik Hamas, Ezzat al-Rishaq melalui Telegram berkata, "Jika (Perdana Menteri Benjamin) Netanyahu memutuskan untuk memasuki Gaza malam ini, penentangan sudah sedia.

"Sisa-sisa tenteranya akan ditelan bumi Gaza," katanya.

Rakaman langsung AFP menunjukkan serangan udara selepas serangan udara menerangi langit malam di utara Gaza ketika asap hitam tebal menyelubungi ufuk.

Briged Ezzedine al-Qassam berkata di Telegram ia bertindak balas dengan "salvo roket".

Hamas berkata semua sambungan internet dan komunikasi di seluruh Gaza dipotong dan mendakwa Israel mengambil langkah "untuk melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan serangan balas berdarah dari udara, darat dan laut".

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin berkata perkhidmatan ambulans terganggu.

"Kami terputus hubungan sepenuhnya dengan bilik gerakan di Semenanjung Gaza dan semua pasukan kami yang beroperasi di sana," katanya di X, sebelum ini Twitter.

Laporan mengenai pertempuran darat datang selepas Perhimpunan Agung PBB meminta majoriti besar untuk "gencatan senjata kemanusiaan segera" di Gaza.

Resolusi tidak mengikat itu, yang dikritik oleh Israel dan Amerika Syarikat kerana gagal menyebut Hamas, menerima 120 undi menyokong, 14 menentang dan 45 berkecuali.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 28 Oktober 2023 @ 10:50 AM