Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengadakan sidang akhbar bersama Menteri Pertahanan Yoav Galant dan Menteri Kabinet Benny Gantz (tidak dalam gambar) di pangkalan tentera Kirya di Tel Aviv, Israel, 28 Oktober 2023. FOTO Pool melalui REUTERS
Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengadakan sidang akhbar bersama Menteri Pertahanan Yoav Galant dan Menteri Kabinet Benny Gantz (tidak dalam gambar) di pangkalan tentera Kirya di Tel Aviv, Israel, 28 Oktober 2023. FOTO Pool melalui REUTERS
AFP

Semenanjung Gaza, Palestin: Peperangan Israel terhadap Gaza akan menjadi "panjang dan sukar", Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memberi amaran pada hari Sabtu ketika Hamas menuntut pembebasan semua tawanan Palestin sebagai pertukaran untuk tebusan yang dilakukan mereka tiga minggu lalu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran ribuan lagi orang awam akan maut di Gaza kerana Israel berkata tentera darat masih beroperasi di dalam wilayah kendalian Hamas lebih 24 jam selepas memasukinya pada hari Jumaat.

Ketua Palang Merah Antarabangsa merayu untuk menamatkan penderitaan orang awam Gaza.

Israel melancarkan kempen pengeboman besar-besaran selepas Hamas menyerbu merentasi sempadan Gaza pada 7 Oktober, membunuh 1,400 orang, kebanyakannya orang awam, dan menahan 230 tebusan, menurut pegawai Israel.

Lebih 8,000 orang terbunuh sejak itu dalam serangan Israel ke atas Gaza, separuh daripadanya kanak-kanak, kata kementerian kesihatan di wilayah Palestin pada Sabtu.

Pihak berkuasa Hamas melaporkan bahawa "sebilangan besar" orang terbunuh semalaman dalam serangan udara Israel ke atas dua kem pelarian di utara Gaza.

Komando Barisan Depan Israel sebelum ini memberi amaran kepada penduduk di bandar selatan Ashdod dan Ashkelon mengenai serangan peluru berpandu dan roket yang akan datang.

Perkhidmatan perubatan kecemasan Israel, Magen David Adom Israel berkata pihaknya menghantar responden pertama ke tempat kejadian "serangan roket yang dilaporkan" namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Ketua hak asasi manusia PBB Volker Turk memberi amaran tentang "akibat bencana yang mungkin berlaku akibat operasi darat berskala besar di Gaza", dengan mengatakan "ribuan lagi orang awam" akan maut.

Presiden Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah, Mirjana Spoljaric merayu pada Sabtu untuk semua pihak meredakan konflik itu.

"Adalah tidak boleh diterima bahawa orang awam tidak mempunyai tempat yang selamat untuk pergi di Gaza di tengah-tengah pengeboman besar-besaran, dan dengan kepungan tentera di tempat itu juga tidak ada tindak balas kemanusiaan yang mencukupi pada masa ini," katanya.

"Ini adalah kegagalan besar yang tidak boleh diterima oleh dunia."

Israel telah mengumpulkan puluhan ribu tentera di sepanjang sempadan Gaza sejak awal petang Jumaat

"Ini adalah peringkat kedua perang yang matlamatnya jelas: memusnahkan keupayaan tentera dan kepimpinan Hamas, dan membawa pulang tebusan," kata Netanyahu kepada wartawan.

"Perang di Semenanjung (Gaza) akan menjadi panjang dan sukar dan kami bersedia untuk itu," katanya.

Menteri Pertahanan Yoav Gallant sebelum ini berkata "kita telah memasuki fasa baharu dalam perang.

"Dia menambah: "Kami menyerang di atas tanah dan di bawah tanah," merujuk kepada rangkaian terowong yang dibina Hamas di bawah Gaza.

Jet pejuang Israel menggugurkan risalah ke atas Kota Gaza yang memberi amaran kepada penduduk bahawa kawasan itu kini menjadi "medan pertempuran", bahawa tempat perlindungan di utara Gaza tidak selamat, dan mereka harus "berpindah serta-merta" ke selatan.

Tentera memberikan amaran sama sebelum ini tetapi ramai yang melarikan diri ke selatan pulang ke rumah selepas gagal mencari perlindungan daripada pengeboman Israel.

Sayap bersenjata Hamas berkata ia bersedia untuk membebaskan tebusan yang diculiknya jika Israel membebaskan semua tahanan Palestin yang dipegangnya.

"Harga yang perlu dibayar untuk sejumlah besar tebusan musuh di tangan kami adalah untuk mengosongkan penjara (Israel) daripada semua tahanan Palestin," kata jurucakap Briged Ezzedine al-Qassam, Abu Obeida.

"Jika musuh mahu menutup fail tahanan ini sekali gus, kami bersedia untuk itu. Jika ia mahu melakukannya langkah demi langkah, kami juga bersedia untuk itu," tambahnya.

Pemimpin Hamas di Gaza, Yahya Sinwar, berkata kumpulan itu bersedia untuk melakukan pertukaran "segera".

Tentera Israel berkata lewat Sabtu bahawa ia kini mempunyai 230 tebusan dibawa ke Gaza, dengan pegawai mengatakan berpuluh-puluh daripada mereka adalah warga asing.

Minggu ini, Briged berkata "hampir 50" daripada tebusan terbunuh dalam serangan Israel.

Menghadapi kemarahan yang semakin meningkat terhadap nasib tawanan ketika Israel meningkatkan perangnya terhadap Hamas, Netanyahu bertemu wakil tebusan pada hari Sabtu.

Ifat Kalderon, yang sepupunya Ofer Kalderon dipercayai ditahan di Gaza bersama ahli keluarganya, memberitahu AFP dia menyokong idea pembebasan banduan sebagai pertukaran untuk tebusan.

"Bawa mereka, kita tidak perlukan mereka di sini. Saya mahu keluarga saya dan semua tebusan pulang ke rumah," katanya.

Netanyahu tidak membuat komitmen untuk sebarang perjanjian pertukaran tetapi memberi jaminan kepada keluarga tebusan Israel akan membawa mereka pulang.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 29 Oktober 2023 @ 8:43 AM