Foto hiasan AFP
Foto hiasan AFP
Reuters

Beijing: Bandar-bandar di seluruh China bergegas memasang katil hospital dan membina klinik pemeriksaan demam pada Selasa apabila pihak berkuasa melaporkan lima lagi kematian dan kebimbangan antarabangsa semakin meningkat mengenai keputusan mengejut Beijing untuk melonggarkan sekatan.

Kini terdapat kebimbangan yang semakin meningkat tentang kemungkinan kematian, mutasi virus dan kesan terhadap ekonomi dan perdagangan.

"Setiap gelombang wabak baharu di negara lain membawa risiko varian baharu, dan risiko ini lebih tinggi dengan tersebarnya wabak itu.

"Namun, tidak dapat dielakkan China perlu melalui gelombang besar Covid-19 jika mahu mencapai keadaan endemik pada masa depan tanpa penutupan dan kerosakan ekonomi dan politik yang berlaku," kata Alex Cook, naib dekan penyelidikan di Sekolah Kesihatan Awam Universiti Nasional Singapura Saw Swee Hock.

Jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat, Ned Price berkata pada Isnin potensi virus itu bermutasi ketika ia merebak di China adalah "ancaman bagi semua orang di mana-mana".

Xu Wenbo, seorang pegawai dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China, memberitahu pemberita mutasi baharu akan berlaku tetapi mengecilkan kebimbangan.

"Keupayaan melepaskan imun strain baru menjadi lebih kuat, lebih menular. "Tetapi kemungkinan mereka menjadi lebih maut adalah rendah. Kemungkinan strain yang lebih menular dan lebih patogenik adalah lebih rendah," katanya.

Beijing melaporkan lima kematian berkaitan Covid-19 pada Selasa, selepas dua kematian pada Isnin, yang merupakan kematian pertama dilaporkan dalam beberapa minggu.

Secara keseluruhan, China telah melaporkan 5,242 kematian akibat Covid-19 sejak wabak itu muncul di bandar Wuhan pada akhir 2019, jumlah yang sangat rendah mengikut piawaian global.

Tetapi terdapat keraguan yang semakin meningkat bahawa statistik itu tidak mencerminkan kesan sebenar penyakit yang melanda bandar-bandar selepas China melonggarkan sekatan termasuk kebanyakan ujian mandatori pada 7 Disember.

Sejak itu, beberapa hospital dipenuhi pesakit, farmasi semakin kekurangan ubat-ubatan, manakala ramai orang mula membuat sekatan sendiri yang membebankan perkhidmatan penghantaran.

Sesetengah pakar kesihatan menganggarkan 60 peratus orang di China - bersamaan dengan 10 peratus penduduk dunia - boleh dijangkiti dalam beberapa bulan akan datang, dan lebih daripada dua juta dikhuatiri mati.

Di ibu negara, Beijing, pengawal keselamatan berkawal di pintu masuk krematorium Covid-19 yang ditetapkan di mana wartawan Reuters pada Sabtu melihat barisan panjang van jenazah dan pekerja dalam sut hazmat membawa mayat ke dalam.

Reuters tidak dapat memastikan sama ada kematian itu disebabkan oleh Covid-19.

Ketua jabatan penyakit berjangkit Hospital Pertama Universiti Peking, Wang Guiqiang berkata, hanya kematian yang disebabkan oleh radang paru-paru dan kegagalan pernafasan selepas dijangkiti Covid-19 akan diklasifikasikan sebagai kematian Covid-19.

Serangan jantung atau penyakit kardiovaskular yang menyebabkan kematian orang yang dijangkiti tidak akan mendapat klasifikasi itu.

Di Beijing, yang telah muncul sebagai titik panas jangkitan utama, penumpang, ramai yang batuk menggunakan pelitup muka, kembali menaiki kereta api untuk bekerja dan jalanan kembali hidup selepas sebahagian besarnya lengang minggu lalu.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 20 Disember 2022 @ 5:42 PM