Seorang pengembara mengenakan sut perlindungan ketika mengunjungi stesen kereta api Beijing. - FOTO Reuters
Seorang pengembara mengenakan sut perlindungan ketika mengunjungi stesen kereta api Beijing. - FOTO Reuters
AP

Beijing: China sedang berusaha untuk meminimumkan penularan wabak Covid-19 baharu yang besar menjelang sambutan perayaan Tahun Baru Cina selepas langkah membendung pandemik ditarik balik.

Kementerian Pengangkutan menyeru pengembara untuk mengurangkan perjalanan dan perhimpunan, terutamanya jika membabitkan orang tua, wanita hamil, kanak-kanak dan mereka yang mempunyai penyakit.

Orang ramai yang menggunakan pengangkutan awam juga digesa memakai pelitup muka dan memberi perhatian khusus kepada kesihatan dan kebersihan diri, kata Naib Menteri Xu Chengguang kepada pemberita pada taklimat.

Seruan itu meminta rakyat untuk tinggal di rumah sepenuhnya, seperti yang dilakukan kerajaan sejak wabak itu bermula, walaupun beberapa kerajaan tempatan telah menggesa pekerja asing untuk tidak pulang ke rumah.

Xu berkata pihak berkuasa menjangkakan lebih dua bilion perjalanan akan dibuat semasa musim perayaan selama seminggu, masa paling penting untuk melawat keluarga dan rakan dalam kalendar tradisional Cina.

Ia adalah hampir dua kali ganda jumlah tahun lalu dan 70.3 peratus berbanding tempoh sama pada 2019 sebelum wabak melanda, kata Xu.

Permintaan untuk lawatan keluarga dan pelancongan telah "terkumpul sejak tiga tahun lalu akibat wabak itu untuk dipenuhi sekaligus," kata Xu.

"Kami menggalakkan orang ramai membuat rancangan perjalanan berdasarkan situasi diri mereka dan ahli keluarga mereka," katanya.

China secara tiba-tiba menamatkan polisi kuarantin dan ujian besar-besaran yang ketat pada Disember di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat terhadap kesan ekonomi dan protes awam yang jarang berlaku di negara yang tidak membenarkan perbezaan pendapat politik terbuka.

China juga menamatkan kuarantin wajib bagi orang yang tiba dari luar negara.

Wabak semasa dilihat merebak paling cepat di bandar berpenduduk padat, memberi tekanan kepada sistem penjagaan kesihatan.

Pihak berkuasa kini bimbang terhadap kemungkinan wabak merebak ke bandar-bandar kecil dan kawasan luar bandar yang kekurangan sumber seperti katil di ICU.

Di luar negara, semakin banyak kerajaan memerlukan ujian virus untuk pelancong dari China, mengatakan ia diperlukan kerana kerajaan China tidak berkongsi maklumat yang mencukupi mengenai wabak itu, terutamanya mengenai potensi kemunculan varian baharu.

Kesatuan Eropah pada Rabu "sangat menggalakkan" negara anggotanya untuk mengenakan ujian Covid-19 sebelum berlepas, walaupun tidak semua telah melakukannya.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia juga telah menyatakan kebimbangan mengenai kekurangan data dari China, manakala AS memerlukan keputusan ujian negatif untuk pelancong dari China dalam tempoh 48 jam selepas berlepas.

China mengkritik pelaksanaan peraturan itu dan memberi amaran ia boleh mengenakan tindakan balas terhadap negara yang menggunakannya.

Walaupun terdapat kebimbangan, Hong Kong mengumumkan ia akan membuka semula beberapa lintasan sempadannya dengan tanah besar China pada Ahad dan membenarkan puluhan ribu orang menyeberang setiap hari tanpa dikuarantin.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 7 January 2023 @ 1:06 PM