Duta China ke UN, Zhang Jun dan Duta Algeria ke UN, Amar Bendjama mengundi menentang resolusi tajaan Amerika Syarikat yang menggesa gencatan senjata di Gaza. FOTO Reuters
Duta China ke UN, Zhang Jun dan Duta Algeria ke UN, Amar Bendjama mengundi menentang resolusi tajaan Amerika Syarikat yang menggesa gencatan senjata di Gaza. FOTO Reuters
Reuters

Washington: Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Jumaat gagal meluluskan resolusi menggesa gencatan senjata segera di Gaza sebagai sebahagian daripada perjanjian tebusan selepas Rusia dan China memveto langkah yang dicadangkan oleh Amerika Syarikat (AS).

Resolusi itu, yang juga tidak diundi oleh Guyana, menggesa gencatan senjata segera dan berterusan yang dilaksanakan kira-kira enam minggu bagi melindungi orang awam dan membolehkan penyampaian bantuan kemanusiaan.

Resolusi itu menandakan pendirian Washington yang lebih tegas terhadap Israel.

Terdahulu dalam perang selama lima bulan, AS menolak perkataan gencatan senjata dan memvetokan beberapa langkah termasuk gesaan untuk gencatan senjata segera.

"Sebahagian besar majlis ini mengundi menyokong resolusi ini, tetapi malangnya Rusia dan China memutuskan untuk menggunakan kuasa veto mereka," kata Duta Besar AS ke PBB Linda Thomas-Greenfield memberitahu Majlis Keselamatan.

Sebelum pengundian, beliau berkata ia akan menjadi 'kesilapan bersejarah' untuk majlis itu tidak menerima pakai resolusi itu.

Sementara, Duta Rusia ke PBB, Vassily Nebenzia sebelum pengundian diadakan menyeru supaya ahli tidak mengundi atau memihak kepada resolusi itu.

Beliau berkata resolusi itu 'terlalu dipolitikkan' dan seolah-olah memberi lampu hijau kepada Israel untuk melancarkan operasi ketenteraan di Rafah, yang mana lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza berlindung di khemah sementara di kawasan itu bagi melarikan diri dari serangan Israel.

"Ini akan membebaskan tangan Israel dan ia akan mengakibatkan Gaza dan seluruh penduduknya terpaksa menghadapi kemusnahan, kemusnahan atau pengusiran," kata Nebenzia pada mesyuarat itu.

Beliau berkata sebilangan anggota tidak tetap Majlis Keselamatan sudah merangka resolusi alternatif, yang disebutnya sebagai dokumen seimbang.

Justeru, katanya, tidak ada sebab untuk anggota tidak menyokong resolusi alternatif itu.

Duta China ke PBB berkata Beijing turut menyokong resolusi alternatif itu.

Tetapi Thomas-Greenfield berkata langkah itu gagal.

"Dalam keadaan semasa, teks itu gagal menyokong diplomasi sensitif di rantau ini.

"Lebih teruk... ia sebenarnya boleh memberi alasan kepada Hamas untuk meninggalkan perjanjian di atas meja," katanya.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken berkata pada hari Khamis beliau percaya rundingan di Qatar, yang tertumpu pada gencatan senjata selama enam minggu dan pembebasan 40 tebusan Israel dan ratusan penduduk Palestin yang dipenjarakan, masih boleh dibuat perjanjian.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 23 Mac 2024 @ 12:12 AM