TANG Jie (kanan) dan Ee Wei kini menduduki ranking kesembilan dunia. FOTO ARKIB NSTP
TANG Jie (kanan) dan Ee Wei kini menduduki ranking kesembilan dunia. FOTO ARKIB NSTP
BERNAMA

Kuala Lumpur: Beregu campuran negara, Chen Tang Jie-Toh Ee Wei dicalonkan dalam kategori Pemain Paling Meningkat Tahunan dalam Anugerah Pemain Terbaik Persekutuan Badminton Antarabangsa (BWF), tahun ini.

Gandingan di ranking kesembilan dunia itu dicabar Jiang Zhen Bang-Wei Ya Xin dari China dan beregu lelaki Denmark, Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen dalam kategori sama, menurut BWF dalam kenyataan, hari ini.

Pasangan negara yang masing-masing berusia 25 dan 23 tahun itu meraih dua kejuaraan Jelajah Dunia Super 300 musim ini iaitu Masters Orleans dan Terbuka Taiwan.

Juara perseorangan Paralimpik, Cheah Liek Hou adalah calon kategori Pemain Lelaki Badminton Para Terbaik Tahunan.

Daiki Kajiwara (Jepun), Lucas Mazur (Perancis) dan Kim Jung Jun (Korea Selatan) turut disenarai pendek dalam kategori sama dengan Liek Hou.

Liek Hou turut tercalon dalam kategori Pemain Badminton Beregu Para Terbaik Tahunan bersama gandingannya Muhammad Fareez Anuar bersama pesaing mereka iaitu beregu wanita Jepun, Sarina Satomi-Yuma Yamazaki dan tiga beregu Indonesia - Hikmat Ramdan-Leani Ratri Oktila (beregu campuran), Subhan Subhan-Rina Marlina (beregu campuran), Leani Ratri Oktila-Khalimatus Sadiyah (beregu wanita).

Sementara itu, juara dunia perseorangan lelaki, Kunlavut Vitidsarn dari Thailand dan pemain nombor satu dunia, Viktor Axelsen dari Denmark akan bersaing dalam kategori Pemain Lelaki Terbaik Tahunan dengan seorang lagi pemain dari Korea Selatan, Seo Seung Jae.

Calon bagi kategori Pemain Wanita Terbaik Tahunan pula menyaksikan saingan sengit antara tiga pemain terbaik dunia iaitu An Se Young (Korea Selatan), Akane Yamaguchi (Jepun) dan Chen Yu Fei (China).

"Calon dikenal pasti oleh Majlis BWF dan dipilih berdasarkan persembahan semasa musim 2022/2023 dari 1 November 2022 hingga 31 Oktober 2023.

"Pemain Paling Berbakat (Anugerah Eddy Choong) akan diketahui pada majlis itu nanti," menurut kenyataan itu.

Pemenang akan diumumkan pada Jelajah Dunia BWF Hangzhou, China yang akan berlangsung pada 13 hingga 17 Disember ini.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 November 2023 @ 8:31 PM