NORZA berkata langkah membawa masuk Flandy ketika penstrukturan barisan kejurulatihan Mei 2020 membuahkan hasil. FOTO NSTP
NORZA berkata langkah membawa masuk Flandy ketika penstrukturan barisan kejurulatihan Mei 2020 membuahkan hasil. FOTO NSTP
BERNAMA

Tokyo: Kejayaan beregu lelaki utama negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik merangkul gangsa, pingat pertama Malaysia di Sukan Olimpik Tokyo malam tadi, tepat pada waktunya tatkala negara sedang menghadapi tempoh mencabar bertarung dengan pandemik Covid-19.

Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Tan Sri Mohamad Norza Zakaria berkata pencapaian cemerlang dilakar pasangan muda negara dalam perlawanan penentuan pingat gangsa di Musashino Forest Sport Plaza di sini itu sudah semestinya, disambut dengan penuh kegembiraan oleh rakyat Malaysia ketika ini.

"Kita selalu tanya bila Aaron-Wooi Yik nak menampilkan aksi terbaik (dalam Sukan Olimpik) dan mereka terbukti berjaya melakukannya ketika kita semua mengharapkan kemenangan.

"Saya nak ucap tahniah kepada mereka kerana pada usia muda, mereka mampu bawa kegembiraan kepada kita semua dan terima kasih kepada rakyat Malaysia khususnya peminat badminton yang mendoakan kejayaan kita," katanya dalam satu rakaman video yang dikongsi kepada media.

Aaron-Wooi Yik bangkit daripada ketinggalan di set pertama untuk merangkul gangsa selepas menewaskan pasangan Indonesia yang juga pilihan kedua, Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan, 17-21, 21-17, 21-14 dalam perlawanan mendebarkan yang berlangsung hampir sejam, semalam.

Norza berkata langkah membawa masuk Flandy Limpele sebagai ketua jurulatih baharu ketika penstrukturan barisan kejurulatihan pada Mei 2020 membuahkan hasil sehingga Aaron-Wooi Yik bukan sahaja meraih gangsa, malah berjaya menewaskan pasangan nombor satu dunia, Marcus Fernaldi Gideon-Kevin Sanjaya Sukamuljo juga dari Indonesia, 21-14, 21-17 dalam aksi suku akhir, Khamis lalu.

Sehubungan itu, Norza yang juga Presiden Majlis Olimpik Malaysia memaklumkan BAM akan melakukan post-mortem berhubung pencapaian pemain badminton di Jepun termasuk impak barisan kejurulatihan selepas ini.

Norza pada masa sama berharap agar rakyat Malaysia terus menyokong dan bersabar dengan perancangan BAM dalam melahirkan pemain yang berwibawa dan berpotensi dalam membawa cabaran negara di peringkat tertinggi pada masa depan termasuk Piala Thomas, Piala Uber serta edisi Olimpik seterusnya iaitu Paris 2024.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menggesa agar rakyat Malaysia terus mendoakan kejayaan atlet Malaysia di Sukan Olimpik dan merealisasikan sasaran untuk membawa pulang tiga pingat.

Mengulas lanjut, beliau berkata rakyat Malaysia perlu berada di belakang atlet pada setiap masa tidak kira sama ada ketika mereka menikmati kejayaan ataupun pada saat mereka tersungkur dalam perjuangan membawa nama Malaysia di pentas dunia.

"Jangan berhenti dan sokonglah serta iringi mereka dengan doa sehingga ke detik terakhir. Jika mereka (atlet) tak capai sasaran jangan dikecam, bila kita kecewa mereka lebih kecewa, bila menang kita julang. Saya minta rakyat Malaysia agar tidak memisahkan sokongan diberikan kepada atlet kita," tambahnya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 1 Ogos 2021 @ 12:31 PM