HM Digital

Cuaca panas terik yang melanda Semenanjung ketika ini dijangka berterusan hingga minggu hadapan kesan tempias Taufan Lan yang menggegarkan timur Filipina pada Selasa lalu.

Empat negeri di Semenanjung merekodkan bacaan suhu paling tinggi sejak beberapa hari lalu termasuk Perlis, Alor Setar, Ipoh dan Temerloh yang mencatat 39.5˚ Celsius berikutan fenomena El Nino yang melanda negara sekarang. (sumber: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi)

Bacaan suhu yang menghampiri 40˚ Celsius ialah bacaan suhu berbahaya dan boleh menyebabkan strok haba disebabkan badan terlalu panas akibat pendedahan yang berpanjangan kepada tenaga dalam suhu tinggi. Strok haba memerlukan rawatan kecemasan.

Tekanan panas yang tidak dirawat dengan cepat boleh merosakkan otak, jantung, buah pinggang dan otot anda. Menangguhkan rawatan akan memburukkan lagi keadaan dan meningkatkan risiko komplikasi atau kematian yang serius.

Gejala dan simptom strok haba

• Suhu badan yang tinggi - Suhu badan teras 104o F (40o C) atau lebih tinggi, yang diperoleh dengan termometer rektum, adalah tanda utama strok haba.

• Keadaan mental atau tingkah laku yang berubah - Kekeliruan, kegelisahan, ucapan yang tidak jelas, kerengsaan, kecemasan, kejang dan koma semuanya boleh disebabkan oleh penyakit panas.

• Perubahan pada pola peluh - Haba yang disebabkan oleh cuaca panas akan menyebabkan kulit anda terasa panas dan kering dengan sentuhan. Sebaliknya, dalam keadaan panas yang disebabkan oleh senaman yang berat, kulit anda mungkin terasa lembap tetapi panas.

• Pening dan muntah

• Kulit kemerahan

• Pernafasan pantas dan cetek

• Kadar jantung pantas - Denyutan nadi anda mungkin meningkat dengan ketara kerana tekanan haba meletakkan beban yang besar pada jantung. Jantung berusaha gigih untuk menyejukkan badan

• Sakit kepala dan terasa kepala berdenyut.

Pencegahan strok haba

Strok haba boleh diramal dan boleh dicegah. Ambil langkah ini untuk mengelakkan cakera panas ketika cuaca panas:

• Kurangkan aktiviti luar rumah ketika suhu panas. Tetapi sekiranya anda terpaksa berada di luar dalam jangka masa panjang atas sebab pekerjaan, maka sentiasalah ambil berat akan perubahan suhu badan anda.

• Pakai baju longgar dan pakaian ringan. Memakai pakaian yang berlebihan atau pakaian ketat tidak akan membenarkan tubuh anda menjadi sejuk dengan effisien.

• Lindungi daripada selaran matahari. Selaran matahari menjejaskan keupayaan tubuh untuk menyejukkan diri, jadi melindungi diri di luar dengan topi dan cermin mata hitam dan menggunakan pelindung matahari yang spektrum luas SPF sekurang-kurangnya 35. Sapukan pelindung matahari setiap dua jam - atau lebih kerap jika anda berenang atau kerap berpeluh.

• Minum banyak air supaya anda kekal terhidrat dan menstabilkan suhu tubuh yang normal. Minum air dalam jumlah sedikit secara kerap pada selang masa yang tetap. 250ml setiap 15-20 minit terutama jika anda bekerja dalam keadaan panas contohnya kontraktor, petani, pekerja kilang, pelombong atau bekerja di dalam keadaan ventilasi yang tidak memuaskan.

• Ambil langkah berjaga-jaga dengan ubat-ubatan tertentu. Berhati-hati dengan masalah yang berkaitan dengan haba jika anda mengambil ubat-ubatan yang boleh menjejaskan keupayaan tubuh untuk terus terhidrasi dan menghilangkan kepanasan.

• Jangan meninggalkan sesiapa di dalam kereta walaupun di tempat parkir bertutup. Ini adalah punca kematian yang berkaitan dengan haba pada kanak-kanak. Apabila diletakkan di bawah matahari, suhu di dalam kereta boleh naik 20 darjah dalam masa hanya 10 minit.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 29 Oktober 2017 @ 9:02 AM