SUDAH sedia maklum hala tuju netizen dalam menulis komen.
SUDAH sedia maklum hala tuju netizen dalam menulis komen.
Syafil Syazwan Jefri


TAHUN 2020 tentunya menjadi tahun yang mencabar buat keseluruhan penggiat seni. Di saat ramai yang berdepan pandemik Covid-19, berbeza pula ujian dan dugaan buat penyanyi, Noraniza Idris.

Mendapat jolokan Ratu Etnik Kreatif bukan satu tanggungjawab mudah buatnya, lebih-lebih lagi tatkala melangkah sebagai peserta program Gegar Vaganza 7 (GV7).

Bagi Noraniza, dia tahu dan sedar bahawa dirinya bukan peserta kegemaran netizen memandangkan setiap minggu, sentiasa berdepan pelbagai kritikan 'pedas' di media sosial.

"Saya sedar, saya bukan peserta kegemaran dalam GV7. Saya tahu, ada satu kumpulan dari satu 'kawasan' ini yang sering meghentam saya di media sosial.

"Bila saya di tangga teratas pun, mereka hentam. Bila saya di tangga tercorot pun mereka akan hentam juga," katanya.

Menurutnya, dia mengabaikan sahaja kata-kata kecaman netizen itu kerana sudah sedia maklum hala tuju mereka dalam menulis komen.

"Yang menulis kecaman pun, orang yang sama saja. Jadi, tak payah layan sebab saya pun tahu mereka sukakan artis tertentu sahaja," katanya.

Mengulas lagi mengenai kritikan, penyanyi lagu Dikir Puteri itu bagaimanapun melihat apa yang dilaluinya dari perspektif positif.

"Walaupun kecaman dan kritikan mereka ini sangat 'pedas', saya masih bersyukur kerana sedikit sebanyak, persembahan saya dapat membuka mata mereka.

"Secara tidak langsung, matlamat saya untuk menaikkan semula muzik Irama Malaysia mula menunjukkan tanda positif apabila ramai yang suka bila saya menyanyikan lagu berentak sebegitu,

" katanya.

Menyentuh mengenai persembahannya di pentas akhir GV7 yang berlangsung Ahad ini, Noraniza tidak sabar untuk mempersembahkan lagu Empat Dara versi duet bersama penyanyi jemputan yang juga juara GV4, Aishah.

"Ini kali pertama saya bekerjasama dengan Aishah dalam satu lagu dan apa yang boleh saya katakan, dia sangat komited.

TAK sabar persembah lagu Empat Dara versi duet bersama Aishah.
TAK sabar persembah lagu Empat Dara versi duet bersama Aishah.

"Satu lagi yang membuatkan saya teruja adalah untuk mempersembahkan lagu itu dengan cara dan versi kami," katanya.

Menurutnya, apabila lagu Empat Dara itu kembali tular baru-baru ini, timbul beberapa isu daripada penggiat seni tradisional yang menganggap bahawa cara persembahan lagu tular itu seperti tidak menghormati karya tradisional.

"Waktu lagu itu kembali tular baru-baru ini, ada penggiat seni tradisional yang meluahkan rasa kekecewaan serta terkilan kerana ia nampak seperti diperlekehkan.

"Seperti yang semua sedia maklum, lagu berentak tradisional jarang sekali mendapat tempat di radio dan TV. Tapi, apabila mendapat liputan dan perhatian, ia seolah-olah dijadikan bahan ketawa," katanya.

Namun, Noraniza tidak menganggap bahawa apa yang tular itu sebagai sesuatu yang bersifat negatif.

"Jadi, untuk persembahan lagu itu di pentas akhir pada Ahad ini, saya akan cuba seimbangkan supaya tidak ada mana-mana pihak terasa hati," katanya.

Selain Empat Dara, Noraniza juga akan tampil mempersembahkan lagu berjudul Hutang yang dipopularkan Floor 88 dan satu lagi 'battle' yang masih dirahsiakan.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 10 Disember 2020 @ 6:30 AM