RAZAN Tahan berjalan melintasi mural ‘ Save Palestin’ di Pulau Duyong, Terengganu. FOTO Ghazali Kori
RAZAN Tahan berjalan melintasi mural ‘ Save Palestin’ di Pulau Duyong, Terengganu. FOTO Ghazali Kori

Putrajaya: Kementerian Pendidikan (KPM) akan melaksanakan Minggu Solidariti Palestin di semua institusi pendidikan di bawah KPM bermula 29 Oktober hingga 3 November ini bagi menyahut pendirian kerajaan untuk terus bersama-sama mempertahankan hak dan kebebasan rakyat Palestin.

KPM menerusi kenyataan hari ini memaklumkan program itu akan diadakan di sekolah, kolej vokasional, kolej matrikulasi dan institut pendidikan guru di seluruh negara.

"Program itu bertujuan mendidik pelajar mengenai nilai manusiawi yang turut merangkumi hak asasi manusia dan sifat ihsan. Ini termasuk sikap empati dan keprihatinan terhadap penderitaan yang dialami individu lain tanpa mengira bangsa, agama atau status sosial," menurut kenyataan itu.

Pelbagai aktiviti akan dilaksanakan sepanjang program dan akan disesuaikan berdasarkan garis panduan sedia ada, sekolah dan kumpulan murid terlibat manakala aktiviti kerohanian seperti solat hajat dan bermunajat hanya akan membabitkan murid beragama Islam.

KPM memaklumkan pelaksanaan intervensi diperlukan untuk memberi pencerahan kepada murid berkenaan konflik antarabangsa dan krisis kemanusiaan memandangkan kemajuan teknologi media dan komunikasi pada hari ini menyebabkan mereka terdedah kepada pelbagai kandungan.

"Minggu Solidariti Palestin adalah kesinambungan penerapan nilai-nilai murni yang berteraskan sikap hormat-menghormati, kasih sayang, bertanggungjawab dan kegembiraan seperti yang terkandung dalam pendidikan sivik di sekolah," menurut KPM.

KPM memaklumkan menerusi penganjuran program itu, pelajar turut diberi pendedahan kepada Elemen Merentas Kurikulum (EMK) khususnya berkaitan kelestarian global.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Oktober 2023 @ 6:56 PM