BERNAMA

Klang: Polis merakamkan keterangan tiga pemilik kamera papan pemuka (dashcam) yang berada di lokasi nahas pesawat terhempas berdekatan Bandar Elmina, Shah Alam, Khamis lalu.

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan berkata, pihaknya menyiasat kes berkenaan sebagai mati mengejut.

Beliau berkata bagaimanapun, bagi Biro Siasatan Kemalangan Udara (BSKU) siasatan insiden itu akan dilaksanakan dari aspek nahas tersebut.

"Susulan itu saya meminta agar saksi kejadian tampil memberi keterangan bagi melengkapkan siasatan," katanya dalam sidang media nahas pesawat itu di Jabatan Forensik Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di sini, hari ini.

Semalam, jenazah Allahyarham Muhamad Hafiz Muhamad Saleh, penunggang p-hailing yang terkorban dalam nahas itu selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Al-Huda, Kampung Jerung, Sungai Petani, Kedah pada 4 petang.

Hari ini, sembilan lagi jenazah akan diserahkan kepada waris secara berperingkat bermula 9 pagi.

Khamis lalu, pesawat Beechcraft Model 390 (Premier 1) terhempas di Lebuhraya Guthrie berdekatan Bandar Elmina mengorbankan 10 individu termasuk Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Negeri Pahang Datuk Seri Johari Harun.

Mangsa yang maut terdiri daripada enam penumpang dan dua kru pesawat ringan itu, manakala dua lagi merupakan orang awam, masing-masing penunggang motosikal dan pemandu kereta yang melalui kawasan berkenaan ketika kejadian.

Ketika insiden, pesawat malang itu dalam penerbangan dari Langkawi ke Subang dan telah mendapat pelepasan untuk mendarat pada 2.48 petang.

Berita berkaitan:

Penyelamat pertama kongsi pengalaman

'Saya tak tahu apa kebaikan abang, semua dipermudahkan'

Tindakan pantas guru tadika selamatkan dua anak muridnya

Allahyarham Muhamad Hafiz sanggup kerja siang malam demi majlis perkahwinan adik

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 20 Ogos 2023 @ 12:20 PM