BERNAMA

PESAWAT khas misi kedua membawa pulang rakyat Malaysia, pasangan dan anak mereka dari Wuhan, China, susulan wabak COVID-19, tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), awal hari ini.

Pesawat AirAsia dalam Misi Bantuan Kemanusiaan dan Bencana (HADR) yang digerakkan oleh kerajaan Malaysia itu, tiba pada 6.50 pagi.

Seramai 66 orang dibawa pulang melalui penerbangan khas itu yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Wuhan Tianhe pada 1.45 pagi ini.

Semalam, pesawat khas itu berlepas ke Wuhan di wilayah Hubei dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) pada 5.58 petang.

Penerbangan itu turut membawa 12 kru, sembilan wakil agensi kerajaan dari Malaysia serta dua pegawai dari Kedutaan Malaysia dari Beijing, menjadikan jumlah keseluruhan yang menaiki pesawat itu ialah 89 orang.

Mereka yang dibawa pulang itu akan melalui proses tapisan kesihatan yang sama seperti misi HADR pertama iaitu menjalani tapisan kesihatan di Unit Kecemasan Udara (ADU) di KLIA sebaik tiba di tanah air.

ANTARA rakyat Malaysia yang dibawa keluar dari Wuhan. FOTO Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia
ANTARA rakyat Malaysia yang dibawa keluar dari Wuhan. FOTO Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia

Mereka yang bergejala akan dihantar ke Hospital Tuanku Ja’afar di Seremban, manakala yang melepasi saringan terus ke Pusat Pemantauan di Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) di Nilai, bagi menjalani kuarantin selama 14 hari.

Pada 4 Februari lalu, kerajaan Malaysia membawa pulang 107 rakyat Malaysia yang terkandas di wilayah Hubei, melalui misi pertama HADR.

Sementara itu, menurut kenyataan Kementerian Luar, bilangan awal penumpang yang dijangka kembali ke Malaysia adalah 75 orang tetapi sembilan daripada mereka tidak dapat menyertai penerbangan itu atas pelbagai faktor.

“Enam penumpang yang hadir di lapangan terbang (di Wuhan) tidak dapat menaiki pesawat itu kerana isu kesihatan.

“Seorang penumpang menarik diri atas faktor kesihatan tanpa hadir ke lapangan terbang, seorang tidak dapat serta kerana komitmen kerja dan seorang lagi tidak dapat meninggalkan Wuhan atas masalah logistik,” menurut kenyataan itu.

  • Lagi berita berkaitan Covid-19
  • Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 26 Februari 2020 @ 8:28 AM