AFP

Madrid: Sepanyol, Ireland dan Norway pada Selasa secara rasmi mengiktiraf negara Palestin dalam keputusan terkoordinasi yang diselar oleh Israel sebagai "ganjaran" untuk Hamas, lebih tujuh bulan selepas perang yang dahsyat di Gaza.

Tiga negara Eropah percaya inisiatif mereka mempunyai kesan simbolik yang kuat yang boleh menggalakkan pihak lain untuk mengikutinya.

Selepas Kerajaan Ireland secara rasmi meluluskan langkah itu, Perdana Menteri Simon Harris berkata, matlamatnya adalah untuk memastikan harapan keamanan Timur Tengah, terus hidup.

"Kami ingin mengiktiraf Palestin pada akhir proses damai. Bagaimanapun, kami membuat langkah ini bersama Sepanyol dan Norway untuk mengekalkan keajaiban keamanan," katanya dalam satu kenyataan, menggesa Israel untuk "menghentikan malapetaka kemanusiaan" di Gaza.

Menteri Luar Norway Espen Barth Eide memuji langkah itu sebagai "hari istimewa untuk hubungan Norway-Palestin."

Selepas Kabinet Sepanyol menyokong pengiktirafan, Menteri Luar Jose Manuel Albares berkata: "Kita tahu bahawa masih ada perjalanan yang panjang dan Sepanyol bersedia untuk menempuh bahagiannya dalam laluan menuju keamanan."

Beliau akan menerima menteri luar Jordan, Qatar, Arab Saudi dan Turkiye di Madrid pada Rabu untuk meraikan pengiktirafan Sepanyol sebagai negara Palestin.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez berkata, pengiktirafan adalah "penting" untuk keamanan, menegaskan langkah itu "bukan terhadap sesiapa, paling-paling dari semua Israel" dan satu-satunya cara untuk menjamin masa depan dua negara yang hidup bersebelahan" dalam keamanan dan keselamatan. "

Keputusan itu juga mencerminkan "penolakan secara terang-terangan Sepanyol terhadap Hamas, yang bertentangan dengan penyelesaian dua negara" dan serangan 7 Oktober yang membawa kepada perang Gaza, tambahnya.

Rancangan itu diumumkan minggu lalu oleh ketiga-tiga negara itu, menyebabkan Israel berang dan memburukkan lagi ketegangan diplomatik, terutamanya dengan Sepanyol.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez ketika menyampaikan ucapan pengiktirafan negara Palestin. FOTO AFP
Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sanchez ketika menyampaikan ucapan pengiktirafan negara Palestin. FOTO AFP

Dalam pada itu, Duta Palestin di Madrid, Husni Abdel Wahed, mengucapkan terima kasih kepada ketiga-tiga negara kerana mengambil "langkah yang sangat penting" ini.

Beliau menggesa negara Eropah lain yang menyokong penyelesaian dua negara untuk "menunjukkan komitmen mereka dan bertindak mengikut nilai mereka."

Tetapi mengiktiraf kenegaraan Palestin mencetuskan perselisihan pendapat dalam 27 negara anggota Kesatuan Eropah (EU).

Selama beberapa dekad, pengiktirafan rasmi negara Palestin dilihat sebagai pengakhiran perdamaian yang dirundingkan antara Israel dan Palestin.

Washington dan kebanyakan negara Eropah Barat berkata, mereka bersedia untuk mengiktiraf negara Palestin suatu hari nanti, tetapi tidak sebelum persetujuan mengenai isu-isu seperti status Baitulmaqdis dan sempadan terakhir.

Pertumpahan darah Gaza menghidupkan semula gesaan supaya rakyat Palestin diberi negara sendiri.

Pengumuman pada Selasa ini bermakna 145 daripada 193 negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kini mengiktiraf kenegaraan Palestin.

Pada 2014, Sweden menjadi ahli EU pertama yang mengiktiraf negara Palestin.

Ia mengikuti enam negara Eropah lain yang mengambil langkah sebelum menyertai blok itu iaitu Bulgaria, Cyprus, Republik Czech, Hungary, Poland dan Romania.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 29 Mei 2024 @ 7:48 AM