PERANG Israel-Palestin menyebabkan bantuan kemanusiaan sukar dibawa masuk. FOTO Reuters
PERANG Israel-Palestin menyebabkan bantuan kemanusiaan sukar dibawa masuk. FOTO Reuters
Bernama-AA

Bandaraya Gaza: Agensi pelarian Palestin Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa berkata agensi itu sudah menghantar bantuan kemanusiaan pertamanya sejak bulan lalu ke utara Gaza.

"Kami mula menghantar bantuan kemanusiaan ke bahagian utara seminggu lepas, buat kali pertama sejak berakhirnya jeda kemanusiaan selama seminggu pada 1 Disember," menurut Adnan Abu Hasna, jurucakap Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA) kepada Agensi Anadolu.

Beliau berkata hampir lima hingga tujuh trak bantuan telah memasuki kawasan di utara Semenanjung Gaza setiap hari sejak minggu lepas.

"Penghantaran ini, bagaimanapun tidak mencukupi untuk keperluan penduduk di utara Gaza," kata jurucakap itu.

"Puluhan ribu orang kelaparan di sana."

Jurucakap UNRWA berkata semua penghantaran bantuan yang kini dibenarkan masuk ke Semenanjung Gaza "tidak pun memenuhi tujuh peratus daripada keperluan penduduk wilayah itu."

"Kami akan terus menyampaikan bantuan dan akan cuba meningkatkan penghantaran dalam beberapa hari akan datang," kata Abu Hasna.

"UNRWA tidak mempunyai pilihan selain terus menyampaikan bantuan kemanusiaan kepada penduduk Gaza walaupun konvoinya diserang."

Sekurang-kurangnya 22,185 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak terbunuh manakala 57,035 lagi cedera dalam serangan berterusan Israel di Semenanjung Gaza sejak 7 Oktober lepas menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Serangan Israel memusnahkan Gaza, dengan 60 peratus infrastruktur di wilayah itu rosak atau musnah, dan hampir 2 juta penduduk kehilangan tempat tinggal di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang meruncing.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 3 January 2024 @ 10:23 AM